Нидерландските власти активираха първата фаза от кризисния си енергиен план, който предвижда премахване на ограниченията върху въглищните централи, съобщават информационните агенции.

Централите ще могат да работят на пълна мощност, докато до момента максимумът беше 35 процента.

Друга мярка е намаляването на добива от газовото находище в Грьонинген. Целта е запазване на газовите резерви с оглед на решението на руската компания "Газпром" да намали доставките за Европа.

Защо в Азия се изграждат 600 нови въглищни централи, които ще работят на загуба?

Защо в Азия се изграждат 600 нови въглищни централи, които ще работят на загуба?

Сметката ще се плати от данъкоплатците — и от природата

Припомняме, че Германия също обяви, че ще предприеме спешни мерки, за да гарантира покриването на енергийните си нужди след спада на доставките на руски газ, включително увеличеното използване на въглища.

От средата на август тази година страните от Европейския съюз ще спрат да внасят въглища от Русия, което означава, че ще трябва да намерят алтернативни доставчици. Южна Африка вече се смята за един алтернативен доставчик. Това е и петият по големина износител на въглища в света.

В периода януари и май тази година около 40% повече въглища са били изнесени за Европа от южноафриканския въглищен терминал Richards Bay (RBCT), в сравнение с цялата 2021 г., според Reuters. Сред страните, получили тези доставки Испания, Полша и Германия, както и Франция, която увеличи вноса си седем пъти в сравнение с предходната година.

 Южна Африка се превръща в алтернатива на Европа на руските въглища

Петият най-голям износител на въглища в света се превръща в алтернатива на Европа на руските въглища

Като се има предвид енергийната зависимост на ЕС от Русия, решението на блока да спре вноса на въглища от страната, е смело