От средата на август страните от Европейския съюз ще спрат да внасят въглища от Русия, което означава, че ще трябва да намерят алтернативни доставчици. Южна Африка вече се смята за един алтернативен доставчик. Това е и петият по големина износител на въглища в света, пише Quartz.

В периода януари и май тази година около 40% повече въглища са били изнесени за Европа от южноафриканския въглищен терминал Richards Bay (RBCT), в сравнение с цялата 2021 г., според Reuters. Сред страните, получили тези доставки Испания, Полша и Германия, както и Франция, която увеличи вноса си седем пъти в сравнение с предходната година.

Ясно е, че ЕС зависи до голяма степен от вноса на енергия от Русия. Таиз степен варира в зависимост от държавата (по-ниска в Естония, по-висока в Кипър например), но средният процент на зависимост в блока е 58% по данни за 2020 година.

Като се има предвид енергийната зависимост на ЕС от Русия, решението на блока да спре вноса на въглища от страната, е смело. От трите страни, които за доставчици на по-голямата част от въглищата за ЕС през 2020 г., Русия има дял на доставки ор 54%, докато САЩ и Австралия доставят общо 30%. Русия прави 4,4 милиарда долара годишно от износ на въглища за ЕС и идеята е тези средва да се насочат другаде.

Добивът на въглища в България се удвои

Добивът на въглища в България се удвои

Производството на нефтопродукти е възстановено до обичайните си нива

Веднага след като войната в Украйна започна през февруари, Reuters съобщи, че страните от ЕС Холандия, Италия и Дания започнаха да увеличават вноса на въглища от Южна Африка. RBCT е изнесъл близо 24 милиона тона досега тази година, като за ЕС са насочени 15% от тези количества. За сравнение през цялата 2021 г. това число е 4%.

Ще се възползва ли Южна Африка?

Във въгледобивната промишленост на Южна Африка работят около 200 000 души, включително в най-големият терминал за износ на въглища в Африка RBCT. Запазването на тези работни места при скок на цените на въглищата е от решаващо значение за страна, в която безработицата е цели 34%.

Европейското търсене обаче идва на фона на плана на Южна Африка да спре зависимостта си от въглища. Страната осигури 8,5 милиарда долара от ЕС, Великобритания, Франция, Германия и САЩ по време на миналогодишната климатична конференция COP26, за да финансира енергийния преход.

Русия е изнесла 56,9 милиона тона въглища за Европа през 2021 г. Южна Африка теоретично може да я замест, имайки предвид собствената им цел за износ от 70 милиона тона за 2022 г. Но това изглежда малко вероятно: според Reuters досегашният износ на Южна Африка през 2022 г. предполага, че може и да успее да изнесе количествата, които постигна миналата година: 58,72 милиона тона (общо, не само за Европа). Сред причините за спада на износа: лоша железопътна инфраструктура, която забавя движението на въглища от мини към RBCT.