В Азия въглищата все още царстват — въпреки че възобновяемата енергия е все по-евтина, пише Deutsche Welle.

Китай, Индия, Индонезия, Япония и Виетнам се подготвят да изградят 80% от планираните нови въглищни централи в света, според доклад на британската Carbon Tracker. Експертите посочват, че въглищните централи вече нямат бъдеще: нито от финансова гледна точка, нито от екологична.

И докато останалата част от света се отказва от въглищата, а много централи спират работа, големият въпрос е защо тези държави изграждат 600 нови губещи въглищни централи.

Мотивацията не е финансова

Поглед отблизо потвърждава, че има нещо гнило.

Петте азиатски държави вече оперират около 75% от настоящите въглищни централи по света — 55% са в Китай, а още 12% в Индия. Докладът подчертава, че около 27% от съществуващите централи вече работят на загуба, а други 30% едва излизат на нула.

В същото време нови възобновяеми мощности вече могат да заменят 80% от въглищните централи по света и моментално да започнат да пестят пари, казват авторите на доклада. Те прогнозират, че до 2026 г. почти 100% от световния въглищен капацитет ще бъде по-скъп, отколкото изграждането и оперирането на възобновяеми източници.

А ако светът продължи декарбонизацията според целите на Парижкото споразумение, въглищни централи за €185 млрд. ще станат ненужни.

Скъпата авантюра на Полша и обречената въглищна централа

Скъпата авантюра на Полша и обречената въглищна централа

Европейската държава заложи на въглищата в момент, в който всички им обръщат гръб

Но ако въглищата са толкова неконкурентни и нямат икономически смисъл, то явно тези държави имат друг замисъл, казва Катарина Хиленбранд фон дер Найен, директор в Carbon Tracker. Една от причините може да се крие в "усещането за сигурност на доставките", казва тя.

Ли Шо, експерт от Пекин, казва, че китайският план да изгради въглищни централи с капацитет 187 гигавата е свързан и с усещането, че те ще генерират БВП и работни места. Но новите централи са обречени на провал, казва тя. "Китай вече има повече централи, отколкото може да използва. Резултатът е, че всяка една от тях ще губи пари в дългосрочен план".

Единствената надежда е внезапна промяна в политиката и забрана на новите въглищни проекти — както се случи в Европа. Освен че е добре за природата, това ще повиши конкурентоспособността на Китай. Данъкоплатците също нямат причина да се оплакват: все пак те ще носят тежестта от губещите централи — около $150 млрд., според Carbon Tracker.

Промяната вече се случи в Бангладеш, където тази седмица стана ясно, че 10 от планираните нови 18 въглищни централи няма да бъдат изградени. Математиката и промените в климата са сред основните причини, се разбра от думите на енергийния министър.

Цената на въглищата в Европа достигна 10-годишен рекорд

Цената на въглищата в Европа достигна 10-годишен рекорд

Въпреки заканите за намаляване на употребата им