Цените на въглищата се покачиха до най-високото си ниво от десетилетие — превръщайки горивото в гореща суровина в година, в която правителствата се надпреварват да обещават намаление на въглеродните емисии, пише The Wall Street Journal.

Недостиг на природен газ, възстановяване на потреблението на електроенергия и недостатъчно валежи в Китай повишиха търсенето на термални въглища. Доставките намаляват и заради затворена мина в Колумбия, наводнения в Индонезия и Австралия и проблеми в търговския поток, причинен от решението на Китай да забрани вноса на австралийски въглища.

Цените на термалните въглища — които централите горят, за да превърнат водата в пара, която върти турбини и генерира електричество — се удвоиха през последната година. Въглищата, доставени в северозападна Европа по-рано този месец, достигнаха най-високата си цена от ноември 2011 г. Само през 2021 г. цената им се покачи с 64%. Цените на въглищата, износ от Нюкасъл в Австралия — основно за Азия — се покачиха с 56%.

И двата бенчмарка надхвърлят ръста на петрола, медта и други суровини, които печелят от възстановяването на икономиките.

Заради дефицита на газ: Европа изстрелва употребата на въглища

Заради дефицита на газ: Европа изстрелва употребата на въглища

Това е пряк удар по всички планове за "зелен преход"

Ралито напомня, че усилията за намаляване на употребата на въглища още са в началната си фаза. Търсенето на изкопаемото гориво достигна своя пик през 2014 г. и вероятно никога няма да се завърне на предпандемичните си нива, прогнозира Международната агенция по енергетика. Но анализатори посочват, че отделните ръстове при търсенето, в комбинация с намалените инвестиции в нови доставки, могат да доведат до по-високи цени.

Очакванията са цените да останат високи в продължение на месеци — благоприятно развитие за компаниите, които не се отказаха от въглищните мини насред натиска от инвеститори. Glencore ще спечели най-много сред западните компании, според UBS.

"Предлагането се свива по-бързо от търсенето", казва Том Прайс, директор в Liberum. "Всички обърнаха гръб на въглищните мини".

Анализатори казват, че скокът на цените в Европа е най-изненадващ, защото идва на фона на ръст и на цените на въглеродния пазар. Те се покачиха с 69% до над €50 за тон, историчеси рекорд.

На теория високите цени на въглеродните квоти трябва да охладят търсенето на термални въглища, които емитират двойно повече въглеродни емисии от природния газ. Но търсенето расте, тъй като цените на природния газ също се покачва.

Междувременно високите цени в Азия, причинени от решението на Китай да забрани вноса от Австралия, пренасочва доставки от Атлантика към Тихия океан.

В дългосрочен план прогнозите за производителите на въглища са мрачни. По-рано лидерите от Г-7 заявиха, че въглищните централи са най-големият източник на парникови емисии и обещаха да удвоят усилията за затварянето им.

Трудната раздяла на Полша и въглищата

Трудната раздяла на Полша и въглищата

Любовната афера струва все по-скъпо на източноевропейската държава