Аферата на Полша с въглищата е стара и всепроникваща, но разводът наближава, пише Politico.

Полша все още произвежда три четвърти от нужната си електроенергия чрез въглища, а индустрията дава работа на около 100 хил. души - които членуват в мощни синдикални организации. Но източноевропейската държава е под натиск от пазарите, и от Европейския съюз и Зелената сделка, да изостави изкопаемото гориво възможно най-бързо.

Правителството отговори с програма, с която прогресивно да се откаже от добива на въглища до 2049 г. - година преди целия ЕС трябва да бъде въглеродно неутрален. Планът обаче включва финансова подкрепа за производството на въглища и е малко вероятно Брюксел да го одобри.

Ютилити компаниите също търсят изход.

Две държавни компании - Energa и Enea - които по-рано тази година се отказаха от изграждането на въглищна централа, която трябваше да последната в Полша, заради трудности при финансирането на проекта. Сега централата ще използва природен газ.

Други компании в сектора изпитват същите проблеми. "Днес намирането на финансиране е почти невъзможно за компании, които имат въглища в портфолиото си", казва Войчех Дабровски, главен изпълнителен директор на PGE.

PGE, най-голямата ютилити компания в Полша, генерира около 80% от електроенергията от въглища. Водещата ѝ централа в Полша е най-големият източник на парникови газове в ЕС - над 32 млн. тона CO2 годишно.

Затова и компанията е решила да отдели въглищните си активи в отделна компания, която ще продължи да използва замърсяващото гориво до 2050 г. А самата PGE ще ускори преминаването към възобновяема енергия. Целта е 50% от електроенергията да бъде генерирана от ВЕИ до 2030 г. и цялата до 2050 г.

Но планът не може да бъде изпълнен без политическа подкрепа от Варшава - държавата притежава 57% от компанията - както и от антимонополните власти на ЕС.

Природозащитните са скептични. "Отделянето на тези активи без план за затваряне на централите изглежда като нищо повече от преместването им от един джоб в друг", според Пьотр Войчик, енергиен анализатор в Greenpeace. "Това няма нищо общо с реална трансформация. PGE измива ръцете си и отказва отговорността, която носи".

Идеята разгневи и профсъюзите, които се опасяват от загубени хиляди работни места.

Но PGE няма особен избор. Повишението на цената на разрешенията за изпускане на вредни емисии в рамките на ЕС до около €25 за тон тежи значително на полските компании. Разходите на PGE достигат 6 млрд. злоти (€1,32 млрд.) през 2020 г. "Това е огромен разход. Без значение дали искаме, или не, ще трябва да изчистим енергийния си микс", казва Дабровски.

В момента в Полша цените на електричеството на едро са най-високите в ЕС, според скорошен анализ на Ember. Причината се крие във въглищата, на които страната разчита. В същото време другите държави от ЕС се възползват от възобновяемата енергия и намаляващите цени на природния газ. Полша отдавна изостава в зелената енергия, като генерира едва 13% от възобновяеми източници, едно от най-ниските нива в ЕС.

PGE смята да премине към централи на природен газ и да инвестира 75 млрд. злоти до 2050 г. в оншорни и офшорни вятърни ферми и фотоволтаични проекти.

Промяната на тона от местната индустрия идва в момент, в който полските мини са изправени пред финансови затруднения заради конкуренцията на евтиния внос.

Правителството пък е изолирано в защитната си позиция. Полша е единствената страната в ЕС, която не се съгласи да стане климатично неутрална до 2050 г. - позиция, която може да ѝ коства финансиране от ЕС. Позицията на Варшава може да стане още по-трудна, ако през следващите месеци ЕС одобри предложението за намаляване на емисиите до 2030 г. с 55%, вместо с 40%.

Това оставя много малко пространство за въглищата, които ще създадат спор между правителството и ютилити компаниите, които искат да се отърват от тях.

Полша започва изграждането на първата си ядрена централа през 2026 година

Полша започва изграждането на първата си ядрена централа през 2026 година

Първият реактор трябва да бъде готов и пуснат в експлоатация през 2033 година