Правителството на Полша прие резолюция, с която страната актуализира националната си програма за ядрена енергия (PPEJ), съобщи Министерството на климата в страната, цитирано от местния информационен сайт TFN.

Актуализираният план на Полша - най-развитата икономика от страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и страната, изполваща най-много въглища в енергийния си микс в Европа - предвижда изграждането на шест ядрени реактора с обща мощност 6-9 гигавата.

Спрямо плана на правителството първият ядрен реактор на Полша трябва да заработи през 2033 година.

По думите на министъра на климата и околната среда Михал Куртика решението за актуализацията на плана е ключово по пътя на страната към изграждането на стабилен енергиен източник с нулеви вредни емисии. "Благодарение на ядрената енергетика, ще можем да осигурим енергийната сигурност на Полша", посочи той.

Програмата предвижда изграждането на "големи и доказани ядрени мощности с вода под налягане" (PWR).

Полша избира ядрената опция

Пътят на Полша към зелено бъдеще ще минава през изграждането на нови ядрени централи

Най-големият консуматор на въглища в ЕС ще изгради 6 нови ядрени блока

Изборът на конкретни технологии трябва да стане през 2021 година. Изборът и одобряването на местоположението на площадката на първата електроцентрала, както и подписването на договор с доставчика на технологии и главния изпълнител на проекта трябва да се осъществи през 2022 година. Строителството трябва да започне през 2026 година. Първият реактор трябва да бъде готов и да започне да произвежда електроенергия през 2033 година.

Изграждането на втората електроцентрала на Полша по план трябва да започне 6 години след началото на първия строеж, или през 2032 година.

Програмата изключва използването на реактори с кипяща вода (BWR) и малки модулни реактори (ММР).

Наличните технологии, отговарящи на зададените критерии за реактор, включват реактор AP1000 на американската корпорация Westinghouse, APR 1400 на корейската компания KHNP и EPR на френската Framatome. На изискванията отговарят и руските реактори ВВЕР, както и китайският Hualong One, но е малко вероятно такива да бъдат избрани.

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

Ядрената енергетика трябва да бъде в сърцето на прехода към чиста енергия