Полският министър на климата Михал Куртика разкри планове за изграждане на нови шест ядрени блока на територията на страната до 2040 година. Ходът олицетворява усилията на Полша - най-големият консуматор на въглища в ЕС - за преход към по-чиста икономика, пише Еmerging Europe.

Според плана на страната делът на въглищата в производството на електроенергия, който в момента е около 75%, до 2030 година трябва да бъде намален до между 37% и 56%. А до 2040 година този дял трябва да бъде сведен до между 11% и 28%.

Министърът заяви, че Полша ще инвестира 33,7 милиарда евро в ядрена енергия, като първият от новите реактори ще бъде пуснат в експлоатация през 2033 година. Страната е една от малкото държави в Централна и Източна Европа, която към момента няма ядрени мощности, изградени по време на комунистическото управление до 1989 година. Въпреки че строителството на ядрената централа в "Чарновец" е започнало в началото на 80-те години, проектът бива изоставен през 1990 година.

Най-зависимата от въглищата европейска държава обмисля да се откаже от тях

Най-зависимата от въглищата европейска държава обмисля да се откаже от тях

В същото време квотите за вредни емисии правят въглищата още по-малко привлекателни, като много компании губят пари

"Преходът обхваща много сектори, но именно енергията играе особено важна роля в борбата срещу изменението на климата. Новата енергийна политика на Полша за периода до 2040 година отчита това в своите предложения, наравно с необходимостта да се осигури енергийна сигурност, справедлив преход, възстановяване след пандемията на новия коронавирус, стабилен пазар на труда, устойчиво развитие на икономиката и укрепване на нейната конкурентоспособност", коментира Куртика.

Новата политика на страната включва също близо 30 милиарда евро инвестиции в офшорни вятърни проекти.

"Това е възможност за развитие на местната индустрия, развитие на специализирани човешки ресурси, създаване на нови работни места и генериране на добавена стойност за националната икономика", посочи още министърът.

Куртика също така потвърди, че Полша води преговори с Японската агенция за атомна енергия за изграждането на високотемпературен изследователски реактор с газово охлаждане. По думите му тази технология е изключително обещаваща и Полша иска на територията на страната да бъде изграден изследователски реактор в рамките на международно сътрудничество с Япония. По-нататък, тези реактори могат да послужат и за производството на водород, който да се използва за други еко цели, което засилва интереса на държавата.

"Виждаме, че производството на водород може да се осъществи и с ядрена енергия и виждаме, че водородната икономика може да играе важна роля през следващите години, особено тук в Европейския съюз. Работим ръка за ръка с други европейски страни, както и с Европейската комисия за изграждане на водороден сектор с промишленост и партньори в Полша."

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Полша разчита на мръсното изкопаемо гориво за 70% от нужната си електроенергия. Това ще се промени

Дом на някои от най-замърсените градове в Европа, през последните 12 месеца Полша стигна до заключението, че трябва да ускори премахването на въглищата от енергийния си микс. За да може страната да отговаря на нуждите на индустрията си, тя е задължена да внася въглища например от Мозамбик, Колумбия, Австралия, но също и от Русия. Вносните въглища са по-евтини от тези, които се добиват в страната. Това от своя страна прави местната въгледобивна индустрия още по-малко печеливша и ефективна, което вече доведе до затваряне на някои мини.

Първият признак за възможна промяна в политиката на Полша дойде миналия ноември, когато министър-председателят на страната Матеуш Моравецки създаде ново министерство - на климата. Тогава той назначи за ръководител на ведомството не член на собствената си про-въглищна партия, а г-н Куртика - технократ, който беше президент на срещата COP24 на ООН за изменението на климата.

През май две държавни полски компании за комунални услуги - Enea и Energa - заявиха, че прекратяват участието си в изграждането на нова електроцентрала, работеща на въглища, след като PKN Orlen - основният акционер на Energa - заяви, че вече не иска да бъде част от проект в тогавашния му вид. PKN Orlen тогава посочи, че проектът може да бъде осъществим само ако се преследва като газова централа. Оттогава компанията се ангажира да инвестира над 5,5 милиарда евро в проекти за зелена енергия, които ще й помогнат да стане неутрална към климата до 2050 година.

Екологичните активисти в Greenpeace обаче отхвърлят плановете на министър Куртика като "по-скоро опасни фантазии, отколкото енергийна стратегия" и заявиха, че за разлика от повечето други държави от ЕС Полша все още не е посочила кога ще прекрати напълно използването на въглища.

Полша е единствената държава от Европейския съюз, която не е подписала декларацията на блока, обещаваща да постигне климатичен неутралитет до 2050 година.

За първи път в историята: Затварянето на централи на въглища изпревари пускането на нови такива

За първи път в историята: Затварянето на централи на въглища изпревари пускането на нови такива

Дори когато Китай продължава да изгражда мощности, използващи най-мръсното изкопаемо гориво