Докато Европа подготвя план за милиарди евро за намаляване на парниковите газове, най-горещото състезание за проекти, свързани със зелената трансформация, е в най-замърсяващата страна членка на Европейския съюз, пише Bloomberg.

Полша, която в момента разчита на въглищата за над 70% от производството на електроенергия, засилва усилията си да замени мръсното гориво с възобновяема енергия. И с финализирането на енергийната рамка до 2040 г., някои от най-големите играчи във възобновяемата енергия търсят начин да получат дял от пазара.

"Полша е най-трескавият от всички пазари, по които съм работил досега", казва Гари Билс, регионален директор за Европа, Близкия Изток и Африка на енергийния консултант K2 Management. "Има огромен интерес във вятърните централи".

Това е драстична промяна за Полша и управляващата партия "Право и справедливост", която работеще срещу вятърните ферми преди време, а сега ги подкрепя горещо заради спада на разходите за възобновяема енергия и публичните протести срещу мръсния въздух. Промяната идва и поради друга причина: Европейската комисия предлага програмата за икономически стимули на стойност €750 млрд. да бъде свързана с климатичните цели на блока.

Според Международната агенция по енергетика Полша ще увеличи възобновяемия си капацитет с 65% между 2019 и 2024 г., основно от вятърни ферми на сушата. Първите вятърни турбини в Балтийско море ще заработят от 2025 г. Според Марек Рожак, директор по енергетика в Полша и Централна Източна Европа на DNV GL, Полша няма да успее да постигне целите си само с вятърни ферми на сушата и ще трябва да заложи по-сериозно на офшорните такива.

По думите му, условията в Балтийско море край бреговете на страната са идеални за тази цел. Вятърните турбини са все по-често срещаната гледка край бреговете и на Великобритания, Германия и Холандия.

Според правителството потенциалът е за около 10 гигавата, или около четвърт от нужното на страната електричество. Според представители на индустрията капацитетът е дори три пъти по-голям.

Проектите ще отпушат милиарди долари инвестиции през следващите години. Според PGE, най-голямата ютилити компания в страната, всеки гигават капацитет от офшорни вятърни турбини ще струва около $3 млрд.

И компаниите в бранша са готови. Orsted A/S, Equinor ASA, RWE AG и Iberdrola SA вече са търсили партньорства с държавни или местни компании, които притежават лицензите за изграждане на вятърни ферми в морето.

Инвеститорите чакат прокарването на ключови закони, които ще позволят държавни субсидии за първите таива ферми.