Правителството на Полша започва разговори с ютилити компаниите и мощните минни синдикати за забързване на зеления преход в страната, пише Bloomberg.

Полша е най-зависимата от въглищата държава в Европейския съюз и засега не издава детайли за своите планове. Местните вестници съобщават за поставена цел до 2036 г. въглищата напълно да излязат от енергийния микс, а преходът да бъде подпомогнат с $1,8 млрд. държавна помощ и субсидии. Първоначалната реакция на синдикатите дава знак, че правителството ще се изправи пред силно недоволство.

Изкопаемото гориво обаче става все по-скъпо заради растящите цени на квотите за въглеродни емисии и строгите политики на ЕС в областта, което кара Варшава да погледне към зелената енергия. За правителството моментът е подходящ, тъй като няма насрочени важни избори през следващите три години.

Междувременно цените на въглеродните кредити в Европа се възстановиха от пандемичното дъно, подчертавайки и възстановяването на икономиката. Това обаче е лоша новина за въглищата - по-високата цена на квотите означава, че въглищните централи не могат да излязат на печалба, макар и цената на горивото да намалява през тази година, коментира The Wall Street Journal. Цените на кредитите подскачат с 66% от дъната от средата на март до €25,36 за метричен тон във вторник. Те приближиха рекорд по-рано този месец, надхвърляйки €30 за първи път от поне 2008 г., според FactSet.

Темпът на възстановяване изненадва трейдърите. Но все пак "пазарът работи: и си върши своята задача", казва Людер Шумахер, директор с ресор европейските ютилити компании в Société Générale.

Северозападните европейските въглища се търгуват на ICE срещу €49,50 за тон, спад от 8% тази година. В същото време обаче природният газ губи 60% от цената си до €4,79 за мегаватчас, увеличавайки привлекателността на горивото.

Пазарът за въглеродни кредити бе създаден през 2005 г., за да помогне на ЕС да постигне договорките от Киото. Квотите поставят таван на емисиите на компаниите, като търгуват с разрешенията на база очакваните емисии.

Заради по-високите цени германските ютилити компании губят €6,69 за всеки мегаватчас електричество, произведено чрез въглища. Природният газ, който изисква по-малки квоти, им печели по €4,60.

Ограничението за общите емисии се свива всяка година, а темпът ще се забърза от 2021 г.

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Полша разчита на мръсното изкопаемо гориво за 70% от нужната си електроенергия. Това ще се промени