Ostrołęka C трябваше да е последната въглищна централа в Полша. Идеята бе тя да повиши енергийната сигурност на богатата на въглища европейска държава, пише Politico.

Но проектът се оказа излишен и се превърна в бездънна яма за пари след поскъпването на цените на въглерода в рамките на европейската система за търговия, което направи финансирането на централата невъзможно — но не и преди огромно количество средства (и бетон) да бъдат излети в недомисления проект.

Изграждането на две огромни кули от по 120 метра в североизточна Полша сега ще бъде последвано от разрушението им. Частичното изграждане и разрушението им ще струва 1,3 млрд. злоти (€283 млн.) при очаквана цена на проекта от 9 млрд. злоти.

Ostrołęka C бе проект, който получи силната подкрепа на правителството, водено от националистическата партия Право и справедливост. Още преди началото му, експертите предупреждаваха, че той е ненужен и остарял — и само ще увеличи продължителността на зависимостта на страната от въглищата, които отговарят за 80% от производството на електроенергия в Полша.

Варшава постепенно се отдръпва от изкопаемото гориво, но дори и в последната дългосрочна програма правителството прогнозира, че въглищата ще отговарят за 22 процента от производството на електричество през 2040 г. Последната въглищна мина ще бъде затворена чак през 2049 г. Останалата част от Стария континент планира да се отърве от въглищата далеч по-рано. Полша е и единствената държава от Европейския съюз, която не даде обещание да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Германия недоволства от ядрените планове на Полша

Германия недоволства от ядрените планове на Полша

Източноевропейската държава произвежда 70% от енергията си от въглища днес

Основен стимул за изграждането на проекта бе затварянето на старата централа Ostrołęka B, построена през 1972.

"Технически, Полша наистина се нуждае от заместител на Ostrołęka B. Но въглищните централи вече нямат икономически смисъл", казва Роберт Томашевски, енергиен анализатор в Polityka Insight.

Идеята за нова въглищна централа в Остроленка първо бе предложена през 2009 г. от тогавашното либерално правителство. Три години по-късно проектът бе сложен на трупчета, след като анализите показаха, че инвестицията никога няма да се възвърне. Право и справедливост решиха да го извадят от нафталина преди изборите през 2015 г., които спечелиха.

За нещастие на правителството, както и на Enea и Energa — двете държавни ютилити компании зад проекта — възраждането на проекта дойде в момент, в който една нова въглищна централа вече няма смисъл — нито финансово, нито политически.

През февруари 2020 г. Enea и Energa се отказаха от проекта, след като ClientEarth, правна компания, която работи в областта на защитата на природата, започна дело срещу Enea заради проекта.

Остроленка все пак ще има нова централа, която ще работи с природен газ. Идеята съвпада с дългосрочната стратегия на правителството да повиши дела на възобновяемите източници и природния газ в енергийния микс преди изграждането на поне шест ядрени реактора до средата на третото десетилетие.

Природният газ, макар и да изпуска по-малко CO2 от въглищата, все пак генерира парникови газове, припомня Адам Блашовски, енергиен експерт.

Трудната раздяла на Полша и въглищата

Трудната раздяла на Полша и въглищата

Любовната афера струва все по-скъпо на източноевропейската държава