Правителството на Полша иска да започне да произвежда ядрена енергия от 2033 г. и вече има сключени споразумения със САЩ и Франция. Но Германия все повече се притеснява от енергийните планове на своята съседка, пише Deutsche Welle.

Полша се опитва да намали зависимостта си от въглищата, за да покрие изискванията на Европейския съюз за климатичните цели. В момента страната разчита на въглищата за 70% от енергията си и е една от най-големите замърсителки в съюза. До 2035 г. държавата планира и да се откаже от добиването на кафяви въглища, на които в момента разчита за 20% от енергията.

Очаква се и в Полша да има недостиг на природен газ след края на споразумението с Русия в края на тази година. Към момента руският газ отговаря за 5% от енергийните нужди на страната, но заради растящите разходи и политическото напрежение с Москва, Варшава няма да поднови договора.

Планът на Полша за енергийна независимост включва изграждането на шест реактора на две локации. Първият реактор трябва да започне да работи през 2033 г., а десетилетие по-късно всички шест ще произвеждат електроенергия.

Редица експерти и политици смятат, че ядрените реактори са идеалното решение. Полша обаче не може да финансира сама реакторите с капацитет между шест и девет гигавата, чиято цена вероятно ще надхвърли €30 млрд.

Идеален партньор за Полша е САЩ, като двете държави вече имат подписано предварително споразумение. То обаче бе изготвено по времето на Доналд Тръмп, а след изборната загуба източноевропейската държава загуби своя съюзник. Така Варшава се обърна към Франция, която обеща държавната ѝ EDF да финансира две трети от проекта. Директорът на държавната компания промотира и European Pressurized Reactor (ERP), който има капацитет от над 1 гигават.

Експерти обаче са притеснени от реакторите и мощността им. Марчин Рошковски препоръчва по-малки модулни реактори с капацитет между 50 и 100 мегавата, които могат да бъдат поставени на различни места и да доставят енергия за отделни градове и заводи. "Това би предотвратило евентуален голям ядрен инцидент", смята той. Нещо повече, Рошковски смята, че би било по-разумно държавата да заложи на възобновяема енергия за 80% от нуждите си. "За потребителите цената на атомната енергия ще бъде пет пъти по-висока от тази от ВЕИ", казва той.

Стратегията на правителството включва възобновяема енергия, но прогресът е твърде муден. Делът на ВЕИ стагнира на 14% от години.

Германия иска думата

Плановете на Полша предизвикват недоволство в съседна Германия. Според експертен доклад, подготвен за парламента, полските реактори, които се намират на няколкостотин километра от немската граница, биха представлявали голям риск за населението.

Според него, има 20% възможност Германия да бъде засегната при инцидент в Полша. В най-лошия сценарий 1,8 млн. германци ще бъдат изложени на радиация от над 20 милисиверта — ниво, при което ще бъде нужна евакуация. Берлин и Хамбург също ще бъдат засегнати.

Заради това Германия иска думата в енергийните планове на Полша. "За правителството е изключително важно, ако Полша започне да произвежда ядрена енергия, да осигури най-високото възможно ниво на безопасност, защита от радиация и сигурност на съседните държави", гласи позиция на екоминистерството в страната. В нея се допълва, че в такива ситуации международното право гласи, че съседните държави трябва да бъдат информирани — и чути.