Все още голяма част от електроенергията на Стария континент се произвежда от въглища, сочат данни на Statista (към 2017 г.). Същевременно не всички държави са обявили кога ще преустановят използването на този вид невъзобновяем ресурс. Това е особено вярно за страните, които произвеждат голям дял от електроенергията си чрез ТЕЦ-ове, посочват анализаторите.

Унгария се сбогува с въглищата до 2030-а

Унгария се сбогува с въглищата до 2030-а

Страната компенсира със засилено производство на електричество от ЯЕЦ и соларни централи

А дори и някои от държавите, които обещаха активни мерки за намаляване на дела на невъзобновяемите ресурси в енергийния си микс, изостават с тези мерки. Сред примерите е Германия, която все още е в горната четвърт на подреждането, изпреварвана от Полша, Чехия, Гърция и България. Целта на правителството е да спре производството на електроенергия от въглища след девет години.

Според организацията "Европа без въглища" до момента са спрени 29 ТЕЦ-а в страните от ЕС, което е по-малко от 10% от всички мощности. По план ще работа ще спрат още 35, а общият брой на работещите в момента е 257. По план се очаква да бъдат изградени 58 нови централи на въглища. Според платформата ТЕЦ "Марица Изток - 2", който с мощност от 1,6 MW е най-големият в България, е довел до предварителната смърт на над 300 души през 2016 г., което го прави единадесетата най-опасна централа в Европа.

Великобритания постави нов рекорд за най-дълъг период без използване на въглища

Великобритания постави нов рекорд за най-дълъг период без използване на въглища

Обединеното кралство възнамерява да преустанови изгарянето на въглища напълно до 2025 година

Днес индустрията в целия ЕС е под постоянни атаки. В четвъртък международната неправителствена организация ClientEarth заведе дело срещу ТЕЦ Bełchatów в Полша, чийто въглероден отпечатък е приблизително еквивалентен на този на Нова Зеландия, като от правната асоциация искат мощността да спре да произвежда електроенергия от лигнитни въглища или да елиминира въглеродните си емисии до 2035 г. През топлоелектрическата централа преминават около 45 милиона тона въглища годишно.

Ето каква част от енергийния микс на всяка страна се произвежда от въглища и кога те са обещали да спрат употребата им:

Infographic: Where Europe Runs On Coal | Statista You will find more infographics at Statista