Покачването на брутния вътрешен продукт на Хърватия се е забавило през последното тримесечие на миналата година, посочиха от централната банка на страната, без обаче да предоставят данни с колко точно, предаде Seenews.

"Месечните данни, с които разполагаме, показват забавяне на реалния растеж на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2019 г.", изтъкнаха лаконично от финансовата институция.

Все пак от Икономическия институт на Загреб калкулираха, че през последните три месеца на миналата година растежът вероятно се е забавил до 2,5% на годишна основа. Ако данните им са правилни обаче, за цялата 2019 г. той става 3%, което е с 0,4 процентни пункта повече от този година по-рано.

Хърватия инвестира в обновяването на железопътната си инфраструктура

Още една балканска държава инвестира в обновяването на жп инфраструктурата си

Инвестицията е в размер на 23 милиона евро

За тази година се очаква той да се охлади леко - до 2,8%. Според Международния валутен фонд, през 2020 г. той ще е между 2,5 и 2,7%.

2019 г. стартира ударно за местната икономика, която регистрира покачване от почти 4% на годишна основа в периода януари-март, но след това стопанството се забави до 2,4%, преди през третото тримесечие на годината да се ускори отново до 2,9%.

Въпреки това обаче пазарът на труда отчете нарастване на заетостта през последното тримесечие на годината, а заедно с нея се покачи и размерът на заплатите. Индексът на пторебителските цени също нарасна до 1,4% през декември.