Хърватският държавен оператор за железопътна инфраструктура HZ Infrastruktura е сключил сделка с австрийската компания Swietelsky за обновяването на 21 километра железопътни линии и съоръженията към тях. Споразумението е на стойност 170 милиона куни, или 23 милиона евро, пише SeeNews, позовавайки се на правителствени данни.

Работите по обновяването на железопътния участък Вировитица - Питомача в северната част на страната се очаква да продължат 18 месеца. Предвидено е след приключването на дейностите влаковете да могат да се движат със скорост около 100 километра в час. Сега максималната допустима скорост в отсечката е 80 километра в час.

HZ Infrastruktura ще финансира проекта чрез търговски заем, подкрепен с държавни гаранции.

Модернизират румънските железници с 638 милиона евро

Модернизират румънските железници с 638 милиона евро

Пътническите влакове в северната ни съседка ще се движат с до 160 км/ч

Участъкът Вировитица - Питомача е част от железопътната линия Вараждин - Копривница - Вировитица - Осийек - Даль. Отсечката е първият от общо три участъка, планирани за обновяване през следващите пет години. За целта HZ Infrastruktura е осигурила финансиране в размер на 449 милиона куни.

Другите два участъка са Питомача - Вирйе (22 километра) и Вирйе - Копривница (20 километра).

Плановете на правителството на Хърватия са до 2030 година в страната да бъдат инвестирани 3,5 милиарда евро в модернизирането на железопътния транспорт.

Железопътната връзка между Истанбул и България получи финансиране от ЕБВР

Железопътната връзка между Истанбул и България получи финансиране от ЕБВР

През 2019 г. и ЕС помогна със средства