Въпреки катастрофалните последствия от втората вълна на коронавируса в Индия, страната отчита рекорден ръст на икономиката през второто тримесечие на годината.

Разхлабените ограничения в страната са помогнали икономическата активност да се възстанови в сравнение с първото затваряне през 2020 година.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 20,1% между месеците април и юни, показват официалните данни. През същия период на миналата година икономиката се сви с 24 на сто.

За последната финансова година индийската икономика отчете свиване на БВП със 7,3 на сто, като тя беше една от най-тежко засегнатите от пандемията големи икономики.

Настоящият резултат макар и рекорден е по-слаб от очакваното от централната банка. Според изчисленията на финансовата институция ръстът трябваше да достигне 21,4 на сто за тримесечието.

Икономистите са оптимисти за това, че Индия ще продължи да отчита стабилен растеж в следващите месеци, въпреки че все още не всички сектори са успели да се възстановят от кризата.