Данъчната реформа на президента Доналд Тръмп може да доведе до прегряване на икономиката на САЩ, предупреди Уилям Дъдли, президент на Федералната банка, цитиран от CNN.

В реч пред Асоциацията за ценни книжа и финансови пазари той заяви, че икономическата перспектива за 2018 година "изглежда светла", като допълни, че очаква безработицата да остане ниска, а заплатите да растат с бърз темп.

Но Дъдли предупреди, че централните банкери "ще трябва да натиснат по-силно спирачките" по някое време в следващите години, за да избегнат възможна рецесия.

По думите му, по-бързият икономически растеж благодарение на намалението на корпоративните данъци в момент, в който пазарът на труда е в цветущо здраве, а цената на парите е ниска, може да предизвика твърде бърз темп на нарастване на икономиката.

И преди Дъдли е наричал намалението на данъците "ненужно" във време, в което икономиката вече расте с добър темп. Ако икономиката расте твърде бързо, смята той, Фед ще трябва да повиши лихвите по-бързо от очакваното. Това ще направи заемите по-скъпи.

"Ако това се случи, рискът от "твърдо кацане" ще се увеличи", казва Дъдли - т.е. централните банкери няма да успеят да избегнат рецесия. Като цяло, лихвите са на исторически ниски нива - около 1,25 и 1,5%. Централните банкери вече са решили, че ще вдигнат лихвите три пъти в рамките на 2018 г. и още два пъти през 2019 г.

Дъдли предупреди още, че намаляването на данъците ще повиши и бюджетния дефицит. "Все пак, "безплатен обяд" няма. Сегашната посока на фиска е неустойчива", смята той.

Рискът от прегряване "изглежда странен", когато инфлацията е ниска, но според мен през следващите няколко години той ще стане съвсем реален.

Засега, инфлацията се движи по целта на Фед от около 2%.