Великобритания регистрира рекорден спад в търговията с ЕС през първия месец след края на преходния период за Брекзит, сочат данните на британската Служба за национална статистика (ONS). С излизането на Обединеното кралство от единния пазар през януари 2021 г. износът за Евросъюза е намалял с 5,6 милиарда лири, а вносът ес 6,6 милиарда лири. Износът на стоки за ЕС се е сринал с почти 41%, а вносът с 29%. В цени и обеми това е "най-големият спад за един месец, откакто тези цифри започнаха да се измерват през януари 1997 г.", отбелязва Euronews.

Данните рисуват картина на икономика, която се бори с двойните предизвикателства на брекзит и коронавируса, като правителствените ограничения имат ясно влияние върху икономическия растеж. 

Очаква се БВП на Обединеното кралство да се свие с 2,9% през месец януари, ниво с 9% под наблюдаваното през февруари 2020 г. и 4% под октомври 2020 г., когато се наблюдава първоначален пик на възстановяване след първата карантина в страната.

Заместник-националният статистик от ONS Джонатан Атоу коментира, че "вносът и износът за ЕС са намалели значително през януари, като голяма част от това вероятно е резултат от временни фактори." Според него "данните от по-навременните проучвания и други показатели показват, че търговията е започнала да се възстановява към края на месеца."

Припомняме, че с края на преходния период за Брекзит, Великобритания напусна единния пазар на ЕС на 1 януари, което оказа голямо влияние върху търговията, която вече изпитваше трудности заради пандемията от коронавирус.

На фона на огромните опашки от транспортни средства по пристанищата, Брекзит означава още допълнителна бюрокрация и понякога неочаквани разходи и данъци, свързани с трансграничната търговия.