Очаква се след два месеца Индия да стане най-населената страна в света с над 1,4 милиарда души. Но поне година, а може би и повече, страната няма да знае колко са жителите, защото не може да ги преброи.

Преброяването на жителите в Индия се извършва веднъж на десетилетие. Това трябваше да стане 2021 г. и беше отложено заради пандемията. Сега обаче има други затруднения от технически и логистичен характер и няма признаци да се случи скоро, пише Reuters.

Според експерти забавянето на актуализирането на данни като заетост, жилища, нива на грамотност и детска смъртност, които са обхванати от преброяването, засяга социалното и икономическо планиране и вземане на политики в огромната икономика.

Според правителствени служители забавянето с преброяването се дължи до голяма степен на решението на правителството да прецизира процеса на преброяване и да го направи "безупречен" с помощта на технологиите.

Служители от вътрешното министерство твърдят, че софтуерът, който ще се използва за събиране на данни от преброяването в приложение за мобилен телефон, трябва да бъде синхронизиран със съществуващите бази данни за самоличност, включително личните карти, което отнема време.

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Според оценки на независими организации

Организацията на обединените нации (ООН) прогнозира, че населението на Индия може да достигне 1, 4 милиарда на 14 април, изпреварвайки Китай.

Преброяването от 2011 г. постави населението на Индия показа, че жителите са на 1,2 милиарда, което означава, че в страната има с 210 милиона жители повече.

Преброяването в Индия се провежда от около 330 000 учители в държавни училища, които първо обикалят от врата на врата.

Учителите обаче се върнаха в училище след прекъсването на пандемията. Заплащанията също се превърнаха в проблем.

Според Арвинд Мишра от Индийската федерация на началните учители, която наброява 2,3 милиона членове, учителите са задължени по закон да помогнат за провеждането на избори и преброяване, но правителството трябва да увеличи средствата, които получават.