Индия може да е надминала Китай като най-населената страна в света. Населението й възлиза на 1,417 милиарда към края на 2022 г., според оценки на независима организация World Population Review, фокусирана върху преброяването и демографията.

Това е с 5 милиона повече от населението на Китай, което в 1,412 милиарда души, а властите там обявиха първия спад от 60-те години на миналия век.

В Индия половината от населението е на възраст под 30 години. Очаква се страната да бъде най-бързо развиващата се голяма икономика в света през следващите години. За да се възползва максимално от демографския дивидент, властите трябва да създадат работни места за милионите жители, които навлизат в работната сила всяка година, пише Bloomberg.

Организацията на обединените нации очакваше Индия да изпревари Китай по този показател по-късно тази година. Към 18 януари населението на Индия вече се е повишило до 1,423 милиарда според WPR.

Икономическата 2022 г. - сред най-слабите за Китай от половин век насам

Икономическата 2022 г. - сред най-слабите за Китай от половин век насам

Населението на страната намалява за първи път от 1961 г.

Според оценка на изследователската платформа Macrotrends населението на Индия възлиза на 1,428 милиарда. През 2021-а страната не публикува своите данни от преброяване, което се прави веднъж на десетилетие, след като отложи преброяването на населението, заради пандемията.

"Ще е нужна програма, която да стимулира работните места в различните сектори", заявява Сонал Варма, икономист от Nomura Holdings.

Въпреки бързия икономически растеж на Индия преди Covid и сравнително силното й възстановяване от пандемията, 800 милиона души все още разчитат на хранителни помощи от правителството, най-голямата програма за такъв вид помощи в света.

Засега третата по големина икономика в Азия сама осигурява производството на храни. Тя е втората по големина по производство на ориз, пшеница и захар.

Като пазар Индия е най-големият потребител на захар, като същевременно е най-големият вносител на хранителни масла. Той е вторият по големина потребител на злато и стомана и третият най-голям купувач на суров петрол.

WPR очаква населението на Индия да продължи да нараства поне до 2050 г.

В същото време населението на Китай е намаляло с 850 000 през 2022 г. в сравнение с преди година, според данни, публикувани от Националното статистическо бюро.