Растежът на китайската икономика през 2022 г. е бил на едно от най-ниските нива от близо половин век заради връщането на противоепидемичните мерки и срива на имотния пазар, предаде "Ройтерс". Това ще наложи въвеждането на повече мерки за подкрепа през тази година, отбелязва агенцията.

Ръстът на БВП през октомври-декември е 2,9% на годишна база при 3,9% през третото тримесечие, но все пак е по-добре от второто (0,4%) и от очакванията на пазара (1,8%). За цялата 2022 г. растежът на БВП е 3%, което е доста по-слабо от зададената от правителството цел от 5,5% и особено от резултата през 2021 г. - 8,4%. Редица показатели като индустриалното производство бележат забавяне през последните месеци от 2022 г.

Рекорден търговски оборот между Русия и Китай през 2022 г.

Рекорден търговски оборот между Русия и Китай през 2022 г.

През декември двустранната търговия се сви, но очакванията са това да бъде краткотрайно

Ако се изключи 2020 г., през която пандемията започна и китайската икономика регистрира само 2,2% ръст, то данните за изминалата година са най-лошите от 1976 г. насам - последната година на Културната революция.

Според анализаторите общият икономически импулс в Китай остава слаб даже след отказа от политиките на "нулев COVID", заради които имаше протести в страната. Сега броят на новозаразените е висок и това може да удари по растежа в краткосрочен план - а от активността на потребителите зависи много при настоящата недобра ситуация на имотния пазар и слабото глобално търсене.

Демографска криза

Отново днес Националното статистическо бюро на Китай оповести и данните за населението на страната. От тях става ясно, че китайците намаляват - за първи път от шест десетилетия. В края на 2022 г. в Китай живеят 1,412 млрд. души - с 850 000 по-малко от година преди това. За последно страната е имала такова население през 1961 г., когато е била измъчвана от глад.

Този исторически обрат ще има ефект както върху икономиката на страната, така и върху целия свят. Според експерти от ООН населението на Китай ще се стопи със 109 млн. души до 2050 г. - тройно по-голям демографски удар в сравнение с предходната им прогноза от 2019 г.

Световното население вече е над 8 милирада: колко са богатите и колко са бедните?

Световното население вече е над 8 милирада: колко са богатите и колко са бедните?

Неравенството между бедни и богати в ЕС е най-голямо в България

Китайските експерти се опасяват, че страната им ще "остарее" преди да забогатее заради намаляващото население в активна възраст и повишаващите се разходи за здравеопазване и социални услуги за възрастните - ситуация, която виждаме например в Япония.

Така е все по-вероятно през 2023 г. Индия да стане най-населената държава в света.