Търговският оборот между Китай и Русия достигна рекордни 1,28 трлн. юана или 190 млрд. долара през 2022 г., предаде "Ройтерс", като се позова на правителството в Пекин.

Данните идват на фона на ограниченията, които Москва среща с вноса от ЕС заради войната в Украйна. За сметка на това, делът на китайските стоки в Русия расте за шести последователен месец.

Вносът и износът с големия северен съсед съставлява 3% от цялата външна търговия на Китай, посочи говорителят на митническите власти в комунистическата страна.

Силно представяне при горивата

Експортът на руски пропан-бутан към Китай чрез жп цистерни се е увеличил повече от двойно като част от опитите на Кремъл да диверсифицира търговските си партньорства в енергийния сектор, става ясно от аналитични данни на "Ройтерс".

Китай изкупува петрола, необходим на Европа?

Китай изкупува петрола, необходим на Европа?

Това става след влизане в сила на ембаргото на вноса на руски петрол

С поне 50% е скочил и вносът в Китай на руски природен газ през газопровода "Силата на Сибир".

С 10% се е увеличило и количеството суров петрол с произход Русия - до близо 80 млн. тона през първите 11 месеца.

Забавяне през декември

Двустранната търговия понесе силен удар през декември. Експортът на Китай към Русия порасна в долари с 8,3% на годишна база, но това беше наполовина по-малко от показателите през ноември - 17,9%.

Протестите в Китай срещу Covid мерките "удариха" и ... производството на най-новите iPhone

Протестите в Китай срещу Covid мерките "удариха" и ... производството на най-новите iPhone

Очаква се намаление на производството на смартфони от Apple

Същото беше положението и с вноса от Русия - 8,3% ръст на годишна база през декември при 28,5% през ноември.

Като основна причина за сътресението "Ройтерс" вижда новата COVID вълна в Китай и протестите в страната, които накараха Пекин да преосмисли своите противоепидемични мерки. Според китайския посланик в Москва Жанг Ханхуй двете страни вече са готови да задълбочат стратегическото си сътрудничество.