Китай изкупува големи обеми суров петрол, който обикновено се отправя към Европа, съобщава Bloomberg, позовавайки се на големи търговци на петрол. По тяхна информация, Китай вече е закупил 5 милиона барела петрол, основно от Казахстан.

Bloomberg също така отбелязва, че китайският търговец на петрол Unipec е купил най-малко 2 милиона барела норвежки петрол Johan Sverdrup, който ще се товари през януари. Така, закупеният напоследък петрол от Китай е много повече, отколкото обемите година преди това.

Закупуваният от Китай петрол, пише Bloomberg, е важен за европейските страни, които намалиха покупките си от Русия през втората половина на миналата година.

Отговорът на Русия на "тавана" на цените на руския петрол - трите варианта

Отговорът на Русия на "тавана" на цените на руския петрол - трите варианта

България е от страните, които засега не въвеждат ограничения

Така, от 5 декември 2022 г. беше въведено ембарго върху вноса на руски петрол в ЕС и освен това влезе в сила "таван" на цените на руските доставки на нефт от 60 долара за барел. В тази връзка Европа се нуждае от алтернативни източници на доставки, особено предвид нарастващото търсене на петрол.

"Таванът" на цените на руския петрол беше договорен освен от страните от Европейския съюз, от Г-7 и Австралия. В отговор, руският президент Владимир Путин забрани доставките на петрол и петролни продукти, ако договорите предвиждат "таван" на цените. Изключения са възможни при специално разрешение на държавния глава на Русия. От 5 февруари пък влиза в сила и ембаргото на ЕС върху вноса на руски петролни продукти.

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

В транспортирането на руския нефт може да се включи и "сенчестия флот"