По данни на ООН, на 15 ноември 2022 година световното население официално достигна 8 милиарда души. Според прогнозите, Индия ще надмине Китай като най-населената страна през следващата година.

Населението на Земята се е увеличило повече от три пъти от 1950 година насам, тъй като смъртността е намаляла, а продължителността на живота се е увеличила. Според експертите това се дължи до голяма степен на по-добрите санитарни условия, достъпа до чиста питейна вода и разработването на ваксини и антибиотици, заедно с подобреното хранене.

Неравенството

Неравенството на богатството по света се проявява по най-различни начини. Хората, които живеят в развитите страни, остават най-богатите в света, а Хаити е най-бедната страна със средно богатство от едва $214 на глава от населението.

Сред богатите държави традиционно спадат много европейски страни, някои от Близкия изток, както и САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и Япония, а на другия край са повечето страни от Африка, Индия и Индонезия. Контрастът между бедни и богати е особено силен в Китай, където и от двете има по много.

Неравенство в заплащането: Къде жените взимат по 54 стотинки на ден?

Неравенство в заплащането: Къде жените взимат по 54 стотинки на ден?

В тази държава жените вършат две трети от работата, а взимат три пъти по-малко от мъжете

Неравенството между бедни и богати в Европейския съюз е най-голямо в България.

Топ 3 държави в Севетна и Южна Америка по средно богатство на възрастен:

  1. Канада: $107 000
  2. САЩ: $65 900
  3. Аруба: $21 800

Топ 3 държави в Африка по средно богатство на възрастен:

  1. Сейшели: $22 600
  2. Мавриций: $20 900
  3. Либия: $8 300

Топ 3 държави в Европа по средно богатство на възрастен:

  1. Швейцария: $227 900
  2. Исландия: $166 000
  3. Люксембург: $139 800

Продължителността на живота

Между 1990-а и 2019 година очакваната продължителност на човешкия живот при раждане се е увеличила с почти девет години до 72-годишна възраст, според ООН. Хората в най-бедните нации обаче са умирали около седем години по-рано от средното за света поради високите нива на детска и майчина смъртност, войната и ХИВ епидемията.

Това са петте държави, в които неравенството между бедни и богати е най-голямо

Това са петте държави, в които неравенството между бедни и богати е най-голямо

Там 1% от обществото държи над 40% от активите

Очакваната продължителност на живота намаля с една година до 71 през 2021 година, което се дължи до голяма степен на ефектите от пандемията. Все пак хората, родени през 2050 година, се очаква да живеят средно до 77-годишна възраст.

Очаква се населението да достигне връх от 10,4 милиарда през 2080 година и да остане на това ниво през 2100-та година, според прогнозите на ООН.

Растежът

Едва осем държави ще съставляват половината от растежа на световното население до 2050 година и те са концентрирани предимно в Африка и Южна Азия. Това са Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Двата най-гъсто населени региона в света през 2022 година са Южна и Източна Азия, а Китай и Индия представляват по-голямата част от хората в тези региони - по 1,4 милиарда всеки.

Страните в света с най-много милионери, с богатство над $100 милиона

Страните в света с най-много милионери, с богатство над $100 милиона

Първи са САЩ, кои са следващите 10 държави