Проучване на Fairtrade Foundation показва шокиращи резултати относно половото неравенство в заплащането при производителите на какао.

През последните години се наблюдават сериозни колебания на цената на суровината. Днес един тон какао се търгува за 2 806 долара, а на 21 февруари, петък, цената беше с цели 115 долара по-висока, или 2 922 долара за тон. Ден преди това стойностите бяха още по-високи, до 2 939 долара за тон, а на 13 февруари цената можеше да достигне и до 3 000 долара, но спря на 2 988 долара за тон.

За сравнение - през август миналата година цената удари дъно то 2 110 долара за тон, а през септември 2018 година стойностите бяха дори по-ниски - до 2 050 долара за тон.

Причините за това са климатични, вътрешнодържавни, геополитически и други. Според проучвания е възможно скоро климатичните условия в страните, които произвеждат най-много какао - Кот д"Ивоар и Гана, да не бъдат благоприятни за дърветата. И ако през 2017 година земеделците в Кот д"Ивоар се готвеха за рекордна реколта, то в Гана по-слабият добив вече е налице.

Друг фактор може да бъде това, че преди по-малко от две години в Гана започна и движение за oпaзвaнe нa гopитe в cтpaнaтa oт нeзaĸoннoтo oтглeждaнe нa cypoвинaтa зa пpoизвoдcтвoтo нa шоколада. Отделно различни икономики искат да се запасят със суровината, в случай, че лошите прогнози и сценарии се сбъднат.

Най-големите производители на какао се борят... срещу отглеждането на какао

Най-големите производители на какао се борят... срещу отглеждането на какао

Държави и компании ще работят заедно за опазването на горите

Играещата цена на какаото обаче не може по никакъв начин да оправдае резултатите от изследването на Fairtrade Foundation, според което средният производител на какао от женски пол получава средно по едва 23 британски пенса на ден, или само 54-55 стотинки. Резултатите силно подчертават разликата в заплащането между половете в световната шоколадова индустрия, на което обръщат внимание и от инициативата Fairtrade Fortnight.

Посочената цифра е много под крайната граница за бедност от 1,40 паунда на ден, или около 3,25 лева. При средната заплата на земеделските производители тази сума е около 75 пенса, или 1,75 лева, което е над три пъти повече от посочената от фондацията средна надница за жена.

Групата призовава правителствата и цялата шоколадова индустрия да се присъединят към съюз за увеличаване на заплащането на жените и премахване на това "скрито неравенство" в сектора.

Снимка 348757

Източник: DV Chocolate

Великобритания

Днес Великобритания е лидер по покупки в шоколадовата индустрия в Европа, показват данни на фондацията - те се оценяват на най-малко 4 милиарда паунда годишно. Оказва се, че британците консумират най-много шоколад на глава от населението в ЕС.

Следователно Лондон трябва да положи необходимите усилия да гарантира, че всички производители на какао и работници в индустрията, особено жените, трябва да могат да изкарват прехраната си и да им бъде заплащано подобаващо за труда им, пишат авторите на BBC. Поради това обединението призовава правителството на Острова и всички засегнати страни от какаовия сектор да се присъединят към новата инициатива "Alliance on Living Incomes in Cocoa".

BBC засега не е изпратен отговор от правителството в страната на въпроса дали подобни действия се обмислят.

Fairtrade стартира и кампания "She Deserves" ("Тя заслужава"), разкривайки, че в Западна Африка, където се отглежда 60% от какаото в света, средният женски производител на суровината печели крайно недостатъчните 23 пенса.

Цената на какаото записа най-големия си седмичен скок от 5 години насам

Цената на какаото записа най-големия си седмичен скок от 5 години насам

На фона на размирици в най-големия производител на продукта

В Кот д'Ивоар извършването на 68% от труда по отглеждането на какаовите зърна се извършва от жените. Трудът включва засаждане и прибиране на реколтата, премахване на какаови шушулки, ферментиране, сушене и пакетиране. Освен това жените в държавата извършват и ежедневни задължения в дома. Въпреки всичко това те имат по-малко права от мъжете и получават по-малко пари. Често жените нямат право и на имоти.

Често жената върши две трети от работата за по-малко от една трета от доходите, което според Луиза Кокс от ръководството на Fairtrade придобива допълнително горчив вкус към сладкото изкушение, което достига до пазара.

"Ако какаовата промишленост е сериозна за дългосрочно устойчиво бъдеще за техния бизнес, тогава те наистина трябва да подсладят сделката и да инвестират повече в жените зад нашия шоколад", коментира тя.

Джулия Никоара, също от ръководството на фондацията, споделя, че хората по света не знаят за горчивата истина зад експлоатираните фермери, без които всъщност шоколад просто няма да има.

Във Великобритания през следващите две седмици ще се проведат поредица от събития за популяризиране на въпроса и търсене на обществена подкрепа.

Най-големите производители на шоколад в Азия не могат  да се справят с нарастващото търсене

Най-големите производители на шоколад в Азия не могат да се справят с нарастващото търсене

Реколтата от какаови зърна е недостатъчна