След две години на рекордни поскъпвания какаото преживява рязък обрат. Цените на суровината паднаха до най-ниското си ниво от близо две години - около 6150 долара за тон в Ню Йорк, при повече от 12 хил. през декември. В Лондон спадът е дори по-дълбок - около 58% под върха от миналата пролет.

Причината е комбинация от фактори: по-слабо потребление заради скъпите шоколадови изделия, по-добри метеорологични условия и по-високи държавно гарантирани изкупни цени в основните производителки Кот д'Ивоар и Гана. Спекулантите, които доскоро вдигаха пазара, вече залагат на обратната тенденция.

Nestle представи революционна разработка, която оптимизира производството на шоколад, без да се засяга качеството

Световен гигант с революционна разработка - оптимизира производството на шоколад, без да засяга вкуса му

Това гарантира дългосрочна стабилност в световната верига за доставки

След години на суши, болести и недостатъчни инвестиции, които доведоха до недостиг през 2022 г., сега условията се подобряват. Валежите се върнаха, а фермерите получават по-високи цени за продукцията си - над 25% ръст (до 5000 долара) в Кот д'Ивоар и 58 хил. седи (около 4600 долара) в Гана. Това стимулира нови насаждения и по-добра грижа за дърветата.

Въпреки това търсенето остава потиснато. По данни на Marex глобалната преработка на какао е намаляла с половин милион тона спрямо 2022 г., като спадът е най-осезаем в Азия и Европа. Потребителите просто купуват по-малко шоколад - дори когато борсовите цени падат.

Шоколад без какао вече се произвежда в Швейцария

Шоколад без какао вече се произвежда в Швейцария

Може да изглежда дори трудно да си го представим, но няколко компании работят върху заместители на какаото в шоколада

В Нидерландия например шоколадовите блокчета все още струват с над 35% повече спрямо миналата есен. Според експерти цените за крайните клиенти ще се стабилизират едва след около половин година.

Междувременно ЕС отложи за втори път прилагането на закона срещу вноса на продукти от обезлесени зони, като даде на компаниите още година подготовка.

Преди Великден: ​​Разходите за какао повишават цените на продукцията и на български шоколатиери

Преди Великден: ​​Разходите за какао повишават цените на продукцията и на български шоколатиери

Малките производители на ръчно приготвен шоколад нямат друг избор, освен да вдигнат цените

Въпреки сегашния спад малцина вярват, че пазарът ще се върне към нивата от преди бума. Производството продължава да страда от стари насаждения, болести и климатични рискове.

Според данни, представени на Европейския какаов форум, до 2050 г. Кот д'Ивоар може да загуби една трета от производството си - 25% заради климатичните промени и 10% заради вируса на подутите издънки.

Богатата на злато, петрол и какао Гана: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Богата на злато, петрол и какао: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Бавният път към катастрофата на осмия по големина производител на петрол в Африка