Великден идва и за мнозина, освен боядисване на традиционни яйца, празникът е свързан и с консумация на шоколадово яйце. Ако планирате да си купите такива, особено ако са от специално пусканите в търговската мрежа за Великден, ще се сблъскате с по-високи цени - в цяла Европа, включително и в България.
На международните стокови пазари цената на какаото се е увеличила с 400% през последното десетилетие, оказвайки значителен натиск бизнеса с шоколад, разбираме от данни на JPMorgan Chase, цитирани от световните агенции. През последната година поскъпването се отразява на цените както на големите търговски вериги, така и на малките производители и у нас, заявиха за Money.bg от Сдружение "За достъпна и качествена храна".
От организацията предупреждават, че не само цените са определящи и да бъдем внимателни откъде купуваме шоколад. Експертите припомнят, че лабораторните тестове, проведени в края на миналата година от акредитирана международна лаборатория TUV, показват сериозни отклонения от стандартите за безопасност и качество, които поставят под въпрос безопасността на някои продукти.

Източник: iStock
Изследваните продукти, включващи шоколадови фигурки, предлагани в подаръчни кутии, са били внесени от компания, продаваща ги в търговската мрежа на България. Продуктите са рекламирани с послания за естествени съставки, но са съдържали компоненти, които не отговарят на тези твърдения, според предоставените лабораторни резултати. Така че, винаги трябва да сме внимателни за това откъде и какво купуваме.
Свито предлагане
Свитото предлагане на суровината качи цените и оряза маржа на печалбите в сектора на глобално ниво. Пазарните оценки на по-едрите компании от ранга на Nestle, Lindt & Spruengli и Hershey, се понижиха, но мащабът на дейността им е помогнал да преодолеят пазарните смущения. По-дребните занаятчийски фирми обаче правят сложни изчисления за размера на разходите, които биха могли да прехвърлят на клиентите.
Това е видимо при цените на по-бутиковите шоколатиери и у нас, които са по-високи в сравнение с миналата година по това време. За това си има съвсем логична причина. Шоколадът, който се използва за създаването на занаятчийските бонбони или шоколадови яйца обикновено е белгийски и френски, а той вече е по-скъп, споделят за Money.bg производители от малка фабрика за ръчен шоколад в София, пожелали анонимност.
В Европа влиза почти половината от глобалния износ на какаови зърна, които подхранват пазара на шоколад. Швейцария и Германия консумират по над 9,1 кг. шоколад на човек годишно. по-голямата част от какаото идва от Западна Африка, където суровото време и опасни болести по културите поразиха сериозно реколтата.