Цените на какаото напоследък се покачиха значително. Това е една от причините, поради които няколко стартиращи фирми разработват алтернативи на какаото, използвайки ечемик, боб или слънчогледово семе.

Швейцарският производител шоколад Stella Bernrain вече пусна шоколадово блокче без какао и този тип продукти вероятно ще стават все по-често срещани, пише swissinfo.

Може да изглежда дори трудно да си го представим, но няколко компании работят върху заместители на какаото в шоколада. Тези продукти, би трябвало да имат вкуса и текстурата на традиционния шоколад. Производителите се справят с две основни предизвикателства: растящите цени на какаото и опасенията за околната среда, свързани с отглеждането на какао.

В Лондон стартиращата компания Win-Win, финансирана от базираната в Женева Edmond de Rothschild Group, тества формули за рецепта за шоколад, базирана на ферментирал ечемик.

"Благодарение на ферментацията на ечемика постигаме този вкус, който е много подобен на какаото. Искаме да продължим да се наслаждаваме на шоколада, но вече не можем да увреждаме околната среда, както го правим сега", обяснява Ахрум Пак, управляващ директор на Win-Win, в интервю за швейцарската обществена телевизия RTS.

Страните от ЕС, които изнесоха най-много шоколад през 2023-а - кой го купува

Страните от ЕС, които изнесоха най-много шоколад през 2023-а - кой го купува

Една държава купува една трета от целия износ на сладката храна

Стартиращата компания вече продава своята имитация на шоколад на хранителни компании като Dr Oetker за използване в бисквити, сладоледи и торти.

Друга лондонска компания NuKoKo се фокусира върху растението бакла. Компанията подписа партньорство с швейцарския търговец на дребно Coop и неговата марка шоколад Halba, за да разработи тази алтернатива за швейцарския пазар. Докато все още е във фаза на тестване, NuKoKo планира да започне производство и продажби това лято.

Ферментирали слънчогледови семки

В Кройцлинген, кантон Тургау, швейцарската компания Stella Bernrain избра заместител на какаото на базата на ферментирали слънчогледови семки.

"Можете много сполучливо да направите великденски заек от този фалшив шоколад", смята Робин Ауер, маркетинг мениджър в Stella Bernrain. "Това е нашата цел. Искаме да го пуснем на пазара следващата или по-следващата година". Компанията представи Choviva, първото си блокче без какао, през ноември 2024 г.

Освен опасенията за околната среда, скорошният скок в цените на какаото също тласка производителите към алтернативи.

Цените на какаото варираха около 2500 долара за тон до 2022-2023 г", обясни Рафаел Феленбок, консултант в шоколадовата индустрия. Оттогава цената наистина стана много висока и с много висока волатилност. В момента тя е около 10 000 долара за тон.