Нарастващото търсене на шоколад в Азия надмина недостатъчната реколта от какаови зърна на местните фермери. Това от своя страна засили доставките на суровината, от която се прави шоколад, от Африка и Южна Америка.

Индонезия, която е най-големият производител в региона, е внесла около 240 000 метрични тона какаови зърна миналата година и дори може да ѝ се наложи да закупи още повече през 2019 година, смята Питър Жасмън, председател на Асоциацията на какаовата индустрия в страната. Малайзия е увеличила доставките на какаови зърна с 10% до 345 000 тона през миналата година, пише Bloomberg.

Производството на какаови зърна в Индонезия е намаляло наполовина за последното десетилетие, тъй като фермерите се борят със заболявания по растителните култури, което ги е накарало да започнат да отглеждат други земеделски растения. Това превърна страната в нетен вносител на суровината от сериозен износител.

В Малайзия положението е подобно. Там продукцията е спаднала до по-малко от 1000 тона от 100 000 преди две десетилетия. Резкият спад е следствие на ориентирането на земеделците към отглеждане на растения за палмово масло.

В Индонезия плановете са да се приеме национална програма, която цели да увеличи производството на какаови зърна до 600 000 тона до 2024 година. Така продукцията ще бъде достатъчна, за да отговори на местния бизнес.

Кои са най-големите производители на шоколад в ЕС

Кои са най-големите производители на шоколад в ЕС

Лидер е Германия

"Надявам се, че няма да има по-нататъшен спад на производството, тъй като Министерството на земеделието финансира програма за подпомагане на производителите на какаови растения със специални торове и качествени семена", казва Жасман, собственик на мелница.

Глобалните играчи на пазара с какао инвестираха в Индонезия, като се надяват тя да отговори на търсенето в Азия. Olam International е похарчила 90 милиона долара тази година, за да купи какаови зърна. Очаква се до 2020 година Азия да се превърне в най-големия пазар на какао на прах.

Преработването на какаови зърна в Азия е нараснало с повече от 25% през последните четири години до около 780 000 тона през 2018 година. В това число влиза продукция от Малайзия, Сингапур и Индонезия.

Все повече богати хора консумират шоколадови изделия, а азиатския пазар за тях е нараснал с 5% за пет години.

Завод за шоколад за €50 милиона се появява в Сърбия

Завод за шоколад за €50 милиона се появява в Сърбия

Швейцарската компания ще създаде 100 работни места