Европейският съюз е произвел около четири милиона тона шоколад през 2017 година. Цената на това количество се изчислява на 18,3 милиарда евро.

Изследване на Eurostat e разгледало производството на сладкия продукт в различните страни членки на ЕС и на база на данните, Европейската статистическа служба е изготвила класация.

Сред страните от блока лидер е Германия, която е успяла да произведе най-много шоколад. Нейната продукция е 1,3 милиона тона, което се равнява на 32 процента от цялото количество, направено в Европейския съюз.

Втората позиция се заема от Италия, която за 2017 година е произвела 0,7 милиона тона шоколад, а това прави 18 процента от общия пай.

Снимка 419087

Източник: Eurostat

Франция и Холандия си поделят третото място с направата на общо 0,4 милиона тона шоколад. Техният дял от цялото количество, произведено в блока е 9 процента.

По-надолу в класацията се нарежда Великобритания. Тя заема четвъртата позиция с производството на 0,3 милиона тона шоколад и допринася само с 2 процента по-малко от Франция и Холандия към общото количество.

Белгия има същия резултат като Обединеното кралство. Тя е направила 0,3 милиона тона от сладкото изкушение, но допринася с процент по-малко от Острова към общата продукция на блока.

Полша се разписва с произведени 0,2 милиона тона и 6 процента. Достойна за отбелязване е и Испания. Нейното производство е 0,1 милиона тона и 4-процентов дял от общото количество.

Тези девет държави членки на ЕС произвеждат 90 процента от цялото производство на шоколад в блока през 2017 година.