Настроението сред руските потребители става все по-мрачно заради увеличаващата се инфлация, която "изяжда" покупателната им способност, пише Bloomberg.

По-бързият ръст на цените и нестабилната рубла нанасят удар по финансите на домакинствата и допринасят за най-големия спад на потребителската увереност от 2015 г. Това отразява и по-широка загуба на инерция за икономиката, която все още се възстановява твърде бавно въпреки растящите цени на петрола - основният износ за руската икономика.

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Скъпият петрол и евтината рубла влияят добре на финансите на Русия

Купувачите започват да усещат притискането след три месеца на по-бърз ръст на цените. Данните, които се очакват днес, ще покажат, че продажбите на дребно са забавили ръст през септември, а реалните доходи намаляват за втори пореден месец, сочи анкета сред икономисти.

Уморени, хората се отдават на "дългосрочна безнадеждност", смята икономистът Михаил Дмитриев в доклад. По думите му, песимизмът се настанява трайно особено след представените през лятото планове за повишаване на възрастта за пенсиониране.

Годишно представяне

Прогноза за септември

Август

Продажби на дребно

2,4%

2,8%

Реален разполагаем доход

-0,4%

-0,9%

Безработица

4,7%

4,6%

Реални заплати

6,5%

7%

"Хората ще бъдат по-внимателни в покупките си", казва Дмитриев, който бе и икономически министър.

Инфлацията се очаква да се покачи до 4,2 процента до края на годината и да достигне 6 процента през първото полугодие на 2019 г., след като правителството увеличи ДДС от 1 януари.

Крехкото здраве на потребителските настроения е лоша новина за икономиката, като ръстът вече падна до 1 процент на годишна база през август. Очаква се БВП да нарасне с между 1,5 и 2 процента за цялата 2018 г. и между 1,2 и 1,7 процента през следващата година, според прогнози на руската централна банка.

Пробитата пенсионна реформа на Путин

Пробитата пенсионна реформа на Путин

Или защо повишаването на възрастта без други стъпки ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши