Заради американските санкции петролът и рублата тръгнаха в различни посоки - оставяйки Русия със скъп петрол и евтина валута - комбинация, която помага на икономиката, пише The Wall Street Journal.

Цената на петрола - основният износ на Русия - се покачи с почти 14 процента от средата на август насам. Това се дължи основно на нововъведените санкции срещу Иран, което ще удуши износа от ислямистката държава.

Междувременно рублата се срина с 15 процента от април насам, когато Вашингтон наложи санкции срещу Русия по твърдения, че Кремъл се е месил в американските избори.

И така, когато цената на деноминирания в долари петрол се покачва, тази валута струва повече, обърната отново в по-слабата рубла.

В последните дни петролът и рублата отново смениха посоки. Но в продължение на месеца руската икономика се възползваше от растящата цена на "черното злато" и падащата рубла, които напълниха държавната хазна и подкрепиха печалбите на енергийните гиганти в страната. През тази година акциите на петролните производители "Роснефт" и "Лукойл" поскъпнаха с 56 и 39 процента, съответно - далеч повече от западните им конкуренти.

През август рублата поевтиня още повече, след като Вашингтон наложи още повече санкции заради атаката с новичок във Великобритания и заплаши да въведе и нови ограничения, ако Русия не покрие три критерии, включващи прекратяване на употребата на биологично и химичено оръжие.

В края на миналата година един барел петрол носеше около 3 835 рубли за руските продавачи, а сега - 5 262 - увеличение от почти 40 процента.

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Администрацията на Тръмп прави нещо, което президентът на Русия не успява от почти две десетилетия

"Роснефт", най-големият в света публичен производител на петрол, е сред компаниите, които успяват да се възползват най-добре. Компанията отчете почти 50% увеличение в печалбата преди данъци, такси, обезценки и амортизация през второто тримесечие на годината спрямо предходните три месеца.

Санкциите помагат на страната да намали и чуждестранния си дълг в момент, в който той се повишава за правителството и компаниите, казват от Société Générale. Това се случва, тъй като слабата рубла отказва лицата да поемат дълг в долари и заради притеснения, че САЩ ще наложи санкции върху търговията с доларов дълг на Русия.

Дългът на частния сектор и правителството, държан от чуждестранни инвеститори, намалява от 2016 г. насам, достигайки 32 процента от брутния вътрешен продукт през първото тримесечие. Междувременно излишъкът по текущата сметка на Русия - измерител на трансацкиите ѝ с останалата част от света - се покачи до $18,3 милиарда през март от $14,6 милиарда през предходното тримесечие.

Разбира се, годините на санкции навредиха на руската икономика, изтривайки половината от стойността на рублата и намалявайки инвестициите в енергийния сектор след анексирането на Крим през 2014 г. По-евтината валута подхранва и инфлацията, като централната банка очаква тя да достигне до 5,5 процента към края на годината при цел от 4$.

Икономическата дилема на Путин

Икономическата дилема на Путин

Или как западните санкции помагат на руската икономика