Администрацията на Тръмп помага на Владимир Путин да постигне цел, която му се изплъзваше почти две десетилетия - да накара руските милиардери да започнат да връщат в страната част от техните активи, пише Bloomberg.

Санкциите, наложени от Обама по време на конфликта в Украйна, бяха засилени от администрацията на Тръмп. Непредвидимостта на Белия дом и Конгреса кара руснаците да преместят парите си в държавни банки и да променят драстично структурата на офшорните си владения, които криеха богатства от падането на комунизма досега.

Магнатите и назначените от тях директорите казват, че трескавото местене на активи извън досега на щатското Министерство на финансите е започнало още през април с най-големите руски корпорации, когато Олег Дерипаска и Виктор Векселберг и компаниите им загубиха милиарди в рамките на часове, ударени от най-тежките санкции досега.

Сега тенденцията набира скорост заради истинската опасност от още драконови мерки, свързани с намесата на Русия в изборите в САЩ и отравянето на Скрипал.

"Токсично е да си руснак", казва Олег Вюгин, доскорошен старши служител в централната банка, сега председател на Московската борса. "И когато по-богат си, толкова по-токсичен".Повечето от най-големите руски частни износители вече са изпразнили сметките си в САЩ и Европа, като повечето от тях прехвърлят средства в притежаваните от държавата банки в Русия или в клонове на европейски институции, казват източници на изданието.

Централната банка не публикува статистика за върнатите у дома средства, затова е трудно да разберем колко точно пари връщат компаниите.Но Sberbank PJSC, най-голямата банка в Русия, съобщи за 17 процента скок в сметките на корпорации във всички валути за първите осем месеца на годината - или около $98 милиарда.

Путин иска големият бизнес да инвестира $120 милиарда, за да съживи икономиката

Путин иска големият бизнес да инвестира $120 милиарда, за да съживи икономиката

Вече са започнали срещи с мениджъри

През юни Путин поднови призива си към богатите руснаци да върнат капитала у дома, в полза на родината. Но проблемът е, че Русия стагнира, а все по-доминираната от държавата икономика предлага малко възможности за нивата инвестиции, които Путин иска да постигне до края на 2024 г., когато приключва мандатът му.

Липсата на ясен план за помощ от правителството остави компаниите да се подготвят сами за по-тежки санкции. Тези срещу Дерипаска разтърсиха заседателните зали на компаниите в цялата страна и ги накараха да действат. United Co. Rusal - най-големият доставчик на алуминий извън Китай и собственост на Дерипаска - бе принудена почти да прекрати дейности, след като международните банки замразиха сметките на компаниите, които той контролира.

Икономическата дилема на Путин

Икономическата дилема на Путин

Или как западните санкции помагат на руската икономика

Оттогава износителите, които досега работеха основно в долари, предприеха стъпки да минизират използването на щатската валута. Те все още държат значително количество долари и евро, но започват и да трупат рубли за употреба в извънредни ситуации.

Минният гигант MMC Norilsk Nickel PJSC, чийто акционери включват трима милиардери - Дерипаска, Владимир Потанин и Роман Абрамович - държеше почти всичките си депозити в чужда валута преди няколко години. Сега повече от половината, около $1,5 милиарда стойност, са в рубли.

Въпреки че няма знаци, че руските компании се готвят да зарежат изцяло долара, основните износители молят банките да позволят изплащането на доларови заеми в друга валута, ако последват съдбата на Rusal.

Но компаниите не местят само пари. Преместването на регистрациите обратно у дома се превърна в печеливш бизнес. По някои изчисления, свързаните със санкциите дейности по правна и консултантска помощ сега е индустрия за $100 милиона. И бумът изглежда скоро няма да приключи.

Краят на доларовата хегемония е все по-близо

Краят на доларовата хегемония е все по-близо

САЩ води икономическа война срещу 1/10 от света. Сега тези страни се обединяват срещу зелената валута