Кремъл разчита на руските олигарси да похарчат $120 милиарда за нови инвестиции до края на мандата на Владимир Путин, след като властта се отказа от плановете си да повиши данъците за големия бизнес, пише Bloomberg.

Това е увеличение от 15-20 процента и е част от плана на руския държавен глава да направи инвестициите една четвърт от брутния вътрешен продукт - най-високото ниво от разпадането на СССР досега. Ако Кремъл успее със своя план, това ще остави по-малко средства за акционерите, тъй като обикновено капиталовите разходи се покриват от печалбата.

Но Кремъл няма много алтернативи за увеличаване на растежа и изпълняване на обещанието за повишаване на жизнения стандарт, до голяма степен и заради американските санкции.

"Да караш компаниите да инвестират в определени проекти или да конфискуваш средства не се различават много", смята Наталия Орлова, главен икономист в Alfa-Bank в Москва. "За компаниите това означава, че печалбата им ще стане много по-малко предсказуема".

Путин направи дребни отстъпки от пенсионната реформа

Путин направи дребни отстъпки от пенсионната реформа

Повишаването на възрастта за пенсиониране трябва да стабилизира системата и да увеличи плащанията

Несигурното бъдеще на икономиката, заедно с американските санкции и неприятелския бизнес климат кара компаниите да са много внимателни във влагането на капитал, което ядосва Кремъл, който се надява на икономически бум.

Миналия месец високопоставен съветник в Кремъл е шокирал инвеститорите и магнатите с предложение да повиши данъците, с които в хазната да влязат $7,4 милиарда "излишни приходи", спечелни от някои от най-големите компании. Опозицията от бизнес средите и от части от правителството е накарало властта да зареже този ход и да предприеме по-мек такъв.

Министерството на финансите се цели към $117,45 милиарда допълнителни инвестиции чрез новия механизъм до 2024 г., когато мандатът на Путин приключва.

Представители на властта са започнали да се срещат с мениджъри на компании, за да определят проекти. Засега дружествата се надяват да получат по-добри условия за проектите, които вече са решили да започнат, отколкото да инвестират нов капитал.

Правителството изчислява, че инвестициите трябва да се повишат с $279 милиарда от сегашните нива до 2024 г., за да бъде постигната целта за повишаване на дела им в БВП до една четвърт, казва министърът на икономиката Максим Орешкин. Това ще постави Русия на същото ниво като Турция, но далеч от Китай с нейните 42%.

Кремъл разчита на инвестиции в нови пътища, железопътни линии и друга инфраструктура.

Икономическата дилема на Путин

Икономическата дилема на Путин

Или как западните санкции помагат на руската икономика