Президентът на Руската федерация Владимир Путин направи дребни отстъпки в предстоящата пенсионна реформа в опит да намали общественото недоволство.

В 35-минутно телевизионно обръщение държавният глава подчерта важността на промените, за да се осигури стабилността на пенсионната система, предава РИА Новости.

В първоначалния вариант на промените, които вече бяха одобрени на първо четене от руската Дума, възрастта за пенсиониране на мъжете от 60 на 65 години и от 55 на 63 за жените. Предложенията предизвикаха протести, а 90% от руснаците не ги одобряват. Една от причините е, че очакваната продължителност на живота за мъжете в Русия е едва 68 години, което означава, че те ще прекарат в пенсия едва три години.

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Властта в Русия се готви за непопулярна, но жизненоважна за икономиката промяна

От изказването на Путин стана ясно, че повишението за жените ще бъде намалено с 3 години и те ще се пенсионират на 63 г. (от 55 г. сега и 65 г. в първото предложение). Държавният глава не спомена за промяна на възрастта за пенсиониране на мъжете.Очаква се промените да влязат в сила от 2019 година и да повишат пенсиите с хиляда рубли (€12,61).

Една от другите поправки, които Путин налага, е намаляване на възрастта на пенсиониране на многодетни майки - три години за майка на три деца, четири години за четири деца, а ако има пет или повече - ще се пенсионира на 50 г., както досега.

Русия вдига ДДС и пенсионната възраст

Русия вдига ДДС и пенсионната възраст

От 2019 година

Той обеща още, че ще въведе мерки за защита на хората, които са в предпенсионна възраст (която ще започва от сегашната възраст за пенсиониране), включително криминално преследване за компаниите, които уволняват служители в тази възраст.

За гражданите, които е трябвало да се пенсионират до две години по настоящото законодателство, ще има специална привилегия - правото да се пенсионират с шест месеца по-рано от новата пенсионна възраст.

Втората световна война все още преследва Путин и икономиката на Русия

Втората световна война все още преследва Путин и икономиката на Русия

Демографската криза, причинена от конфликта, ще изтрива по 1% от ръста на БВП през следващите години