Недалеч от дома, в който Владимир Путин е живял като дете, се намира един от най-големите масови гробове, в който са погребани останките на половин милион жертви от нацистката обсада на Ленинград по време на Втората световна война -- включително по-голям брат, с когото президентът на Русия така и никога не е имал възможност да се запознае.

Най-дълго управлявалият лидер на Русия след Йосиф Сталин, Путин, влиза в може би последния си мандат, но най-кървавият конфликт в историята на продължава да го преследва, пише Bloomberg.

Броят на загиналите от Съветския съюз е толкова ужасяващ - почти 27 милиона по официални данни и 60 пъти повече, отколкото жертви са дали Америка или Англия - създаде феномен, който дамографите наричат "вълна" на населението, която продължава да променя броя хора от различните поколения.

"Путин може да разчита на народа, но в края на мандата му ще има по-малко хора, на които да разчита", казва Скот Джонсън, експерт по руските въпроси в Bloomberg Economics в Лондон.

Населението на Русия се доближаваше до 144 милиона в продължение на десетилетие, но отново се свива, което заплашва да провали изпълнението на икономическите цели на Путин през следващите шест години. Дори наскорошното "добавяне" на 2,3 милиона души от Крим няма да е достатъчно, за да компенсира очаквания срив от 28 процента в броя на жените, които са в най-подходяща възраст да родят до 2032.

Без изненадващ бум на ражданията или огромен приток на имигранти от основно мюсюлманската централна Азия, Организацията на обединените нации предвижда, че до 2050 населението на Русия ще намалее до 119 милиона души.

Така за 65-годишния Путин демографският въпрос отново е жизненоважен.

"Запазването на руската нация и нейното благоденствие е от основна важност за всичко", каза той по време на обръщението си от миналия месец, докато подробни данни от "ехото от войната" се появяваха на екрана зад него. "Изоставането е основна заплаха. Това е нашият враг".

Роден на върха на първия бейби бум след войната, Путин изкара Русия от "демографската яма", която наследи след 90-те години на миналия век, когато икономическата и емоционална депресия изтриха шест години от живота на средния руснак. По време на управлението му очакването за средната продължителност на живота подскочи рязко от 65 до 73 години. Но и това не помогна за промяна на огромния генерационен дисбаланс, който доведе до миналогодишния спад от 11 процента при ражданията.

Разбира се, раждаемостта намалява в световен план и няколко държави в Европа, които бяха под хватката на комунизма, изпитват спад на населението. Но никоя друга държава в света не се изправя пред толкова огромна разлика между големината на различните възрастови групи, колкото Русия. Данни от преброяването на населението показват, че руснаците на възраст между 55 и 59-годишна възраст (най-високата при работниците) са със 70% повече, отколкото са тези в най-ниската - между 15 и 19 години. За сравнение, в Япония разликата е 30%, а в САЩ и Великобритания е под 10%.

"Едно огромно поколение си отива, а на негово място влиза едно малко - по милион работници на година изчезват от икономиката".

Така работодателите са зажаднели за млади служители, но такива просто няма. Това усложнява усилията на правителството да подобри ефективността на почти всяка услуга - от здравеопазването, през образованието, до сигурността и публичния транспорт.

В речта си пред парламента Путин описа редица демографски и икономически цели за четвъртия си мандат като намаляването на броя на хората, които живеят в бедност и изстрелването на Русия в топ пет на световните икономики. Но съвсем не е ясно как ще успее да ги постигне.Смъртността сред мъжете, които са в работоспособна възраст, все още е на нива, типични за много по-бедни държави и е резултат от заболявания, които могат да бъдат лекувани, или от инциденти на работното място. А и по-голяма продължителност на живота в пенсионна възраст означава допълнителните разходи за Русия, която все още не успява да се отърве напълно от продължилата най-дълго рецесия в последните две десетилетия.

Без смели реформи страната може да се превърне от една от най-малко задлъжнелите световни икономики до една от тези, в които разходите, свързани с грижата за възрастните, ще натисне дългът до над 250 процента от брутния вътрешен продукт през следващите три десетилетия. Централната банка на Русия казва, че ниската възраст за пенсиониране - 55 за жените и 60 за мъжете - е един от най-големите структурни проблеми, които ограничават икономическия растеж до два процента годишно. И Путин може и да няма друг избор, освен да повиши тези нива, за да постигне целите си.

По-малко работещи означава по-малко потребители и в крайна сметка по-малък пазар. Сривът в броя на населението сам по себе си може да изтрие по един процент от ръста на БВП през следващите години.