Тази седмица Владимир Путин обеща, че ще направи пенсионерите по-богати. Но това, което остана скрито, е, че ще съкрати и времето, в което руснаците ще могат да се наслаждават на старините си, пише Bloomberg.

Кремъл и правителството са се съгласили по план, който ще повиши възрастта за пенсиониране за мъжете с пет години до 65 г. и с осем за жените до 63 г., казват два източника на изданието, запознати с идеята. Промените ще влязат в сила още през 2019 година, като възрастта се повишава постепенно в рамките на следващите пет.

Сегашната възраст за пенсиониране в Русия е сред една от най-ниските в развития свят, но държавата изостава сериозно и с очакванията за дълголетие - особено при мъжете, където тази възраст е 68 г. До 2024 г., когато увеличението ще влезе изцяло в сила, правителството предвижда, че средната очаквана продължителност на живота ще бъде 70 г. за мъжете и 80 г. за жените. Така руснаците ще прекарват в пенсия едва пет години -- най-краткия период в развития свят.

Втората световна война все още преследва Путин и икономиката на Русия

Втората световна война все още преследва Путин и икономиката на Русия

Демографската криза, причинена от конфликта, ще изтрива по 1% от ръста на БВП през следващите години

Политиците казват, че дългоочакваната, но политически непопулярна промяна, е жизненоважна за спасяване на огромния недостиг за изплащане на пенсии. Очаква се броят на работещите руснаци да намалее още повече през следващите десетилетия, което означава, че тежестта за изплащане на пенсии ще предизвика или увеличение на данъците и ръст на заемите или намаляване на самите плащания, които сега са на едва една трета от заплатите. Кремъл отдавна отлага промяната, страхувайки се от недоволство особено сред по-възрастните руснаци, които са ключови избиратели на президента Путин.

Съществуващата пенсионна система изисква субсидии от около два процента от брутния вътрешен продукт всяка година, за да бъде покрита разликата между изплатените средства и вноските, които работещите правят. До 2050 г., ако няма промени в системата, вноската от бюджета трябва да набъбне до 3,6 процента от БВП. А до средата на третото десетилетие броят на пенсионерите ще изпревари този на работещите. Почти една трета от руснаците се пенсионират по-рано заради специални привилегии.