Инфлацията в еврозоната през декември се забавя до минимален от осем месеца насам размер, показват предварителните данни на статистическата служба на ЕС - Eurostat.

Потребителските цени в 19-те страни от валутния съюз през декември са се покачили с 1,6% спрямо същия месец на предходната година.

През ноември м.г. инфлацията отчете ръст от 1,9%. Целевата стойност на този показател, определено то Европейската централна банка, е инфлация малко под 2 на сто.

Потребителските цени, без отчитането на такива волатилни фактори като цените на енергоносителите, хранителните продукти и алкохола (индекс CPI Core), през декември са се повишили с 1% на годишна база, след аналогичен ръст месец по-рано. 

Забавянето на общата инфлация в основни линии се дължи на спада на петролните цени. Стойността на енергоносителите през миналия месец са нараснали с 5,5% в годишно изражение, след ръст от 9,1% през ноември.

Хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия през декември са поскъпнал с 1,8%, след ръст н тези цени от 1,9% за предходния месец.

Цените на услугите са се покачили с1,3% втори месец поред. 

Годишната инфлация в Германия през декември се забавя от 2,2% до 1,7%, във Франция - от 2,2% до 1,9%. В Испания потребителските цени се покачват с 1,2% след ръст от 1,7% в ноември. 

Европейската централна банка на последното си заседание през декември отново заяви, че има намерение да запази ниските лихвени ставки на сегашните им ниски нива най-малко до края на лятото на 2019 година. В същото време паричният регулатор на еврозоната потвърди прекратяването на купуването на активи в края на 2018 година.

ЕЦБ повиши очакванията си за инфлацията през миналата година от 1,7% на 1,8%. Прогнозата за 2019 г. бе понижена от 1,7% на 1,6%.