Европейската централна банка може отчете, че инфлацията да се връща към целта си от 2% по-рано от сегашната прогноза, като се има предвид крехкото състояние на икономиката. Това прогнозира Клара Рапосо, вице гуверньор на централната банка на Португалия.

По думите на експерта намаляващото експортно търсене може допълнително да натежи на икономика, която вече трудно започва растеж, пише Bloomberg.

"Трябва да върнем инфлацията към целта от 2%", коментира Рапосо в интервю в Сантяго де Компостела, Испания наскоро.

ЕЦБ вдигна основните лихви до нови рекорди

ЕЦБ вдигна основните лихви до нови рекорди

Това е 10-о поредно повишение

Миналата седмица ЕЦБ повиши разходите по заемите за 10-и пореден път. Институцията повиши трите си водещи лихви с 25 базисни пункта.

Тя публикува и нови икономически прогнози, които показват, че инфлацията ще достигне 2% през втората половина на 2025 г. Прогнозата обаче дойде преди данните да покажат, че експанзията през второто тримесечие е била много по-слаба от първоначалните прогнози.

"Инфлацията в еврозоната продължава да намалява, но все още се очаква да остане твърде висока за твърде дълго време. Управителният съвет на ЕЦБ е решен да гарантира, че инфлацията ще се върне своевременно към своята средносрочна цел от 2%", се посочва в съобщение на банката, с което обяви увеличението.

"Досега икономиката на еврозоната е доста устойчива, но в момента преминаваме през натиск върху външното търсене. Отношенията с Китай са по-напрегнати напоследък и не трябва да пренебрегваме това, защото може да доведе до намаляване на търсенето и да влоши стагнацията повече, отколкото очакваме", смята гуверньорът.

За ЕЦБ е изключително важно да разбере точно откъде идва ценовият натиск и как повишаването на лихвите се "чувства" в икономиката, според вице гуверньорът на Banco de Portugal.