Инфлацията южната ни съседка Гърция нарасна през април до двуцифрено ниво за пръв път от 1995 г. насам, заради силния скок в цените на енергията. Инфлацията в Гърция се ускори до 10,2% на годишна база през април. През март ръстът е от 8,9%, предаде БНР.

Потребителските цени в страната се повишиха през април с 2,1% спрямо март, когато нараснаха с 2,7%, показват данните на гръцката национална статистика.

Ценовият натиск се е увеличил значително при жилищните и комуналните услуги, нараствайки годишно с 35,2% след повишение с 29,9% през март най-вече в резултат на продължаващото нарастване на енергийните цени.

През април храните и безалкохолните напитки поскъпнаха с 10,9% след повишение с 8,1% през март, като същевременно транспортните цени нараснаха за втори пореден месец с 15,4%.

Инфлация се усеща и при стоки за дълготрайна употреба, домакински уреди и услуги (до 4,2% от 3,7% през март), както и при цените в хотели, кафенета и ресторанти (повишение с 3,8% през април след нарастване с 2,8% през март), показват още данните на гръцката статистика.

Гърция се опитва да облекчи съкращаването на издръжката за живот с фискални мерки, за да помогне на домакинствата и бизнеса. От септември 2021 г. насам сметките за електроенергия се субсидират, като миналата седмица беше предоставена допълнителна държавна подкрепа за 3,2 млрд. евро, посочва агенция Блумбърг.

Правителството също така планира временно да задържи увеличението на разходите за природен газ в сметките за електроенергия, компенсирайки до две пети от повишението на цените на киловатчас за потребителите, фирмите и фермерите.