Турското правителството се ангажира да постави под контрол покачващите се цени в страната. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той обвини "опортюнистите" за нарастващите разходи за основните храни и услугите, съобщи Bloomberg.

Инфлацията достигна близо 20% на годишна база през август. Според много жители обаче, че увеличението на цените на храните и наемите надминава този праг. Междувременно властта губи доверието на гражданите, а това е лоша новина за Ердоган, който иска да бъде преизбиран за президент след по-малко от две години.

"Знаем за проблемите с покачващите се разходи за живот. Ще се борим с значителното увеличение на цените и ще поставим инфлацията под контрол възможно най-скоро", казва Ердоган.

Инфлацията в Турция продължава да се ускорява

Инфлацията в Турция продължава да се ускорява

Цените на потребителските стоки са нараснали със 17,2% на годишна база

Според доклад на Централната банка сушата в Турция, а по света е причината за ускоряването на инфлацията на храните.

Засега обаче мерките на Ердоган не са много обещаващи. Правителството нареди на джамиите да изнасят проповеди, които предупреждават продавачите да не завишават цените на стоките.

Освен покачването на цените при храната и наемите, турците усещат ужилването от по-високите цени на електроенергията и строителните материали.

Цените на енергията се повишиха с 21,51% на годишна база през юни, заради по-високите цени на петрола.

Турция на Ердоган: "Той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем"

Турция на Ердоган: "Той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем"

16 милиона турци живеят под линията на бедността. В същото време Емине, съпругата на Ердоган, им препоръчва да намалят порциите си. Докато носи чанта за 50 хиляди долара

Цените на храните, които представляват приблизително една четвърт от потребителската кошница, са се увеличили с 24,9% през юни, в сравнение с 20% през предходния месец. Това е доста над прогнозата на централната банка за края на годината от 15%.

И цените на жилищата удариха нов рекорд през тази година. Индексът на цените на жилищните имоти (Residential Property Price Index (RPPI) е нараснал с 32,4% на годишна база през април, според данни на Централната банка на Турция, цитирани от Daily Sabah.

Цените на новите имоти са нараснали с 35,6% на годишна база през април, докато тези на съществуващите жилища с 31,6%.

На този фон нивата на безработицата в Турция се покачиха в разгара на лятото - през юли. Безработните в страната се увеличават на фона на спирането на помощите от държавата и достигат 12% през този период. Това не е никак малко, имайки предвид, че предишния месец нивото е било от 10,6%.

Само преди месец от президентския дворец бяха отправени нови призиви да се пести, макар народът вече да тъне в бедност. Емине, съпругата на Ердоган, препоръча на гражданите да намалят порциите си, а преди да тръгнат на пазар, непременно да си направят списък за пазаруване. Президентът пък излезе с декрет за намаляване на разходите за държавните служители - разбира се, без да става дума за служителите в двореца му.

Само преди няколко месеца годишният бюджет на президентството бе увеличен от 7,4 милиарда евро на 11,2 милиарда.

Дългът на Турция удари втората си най-висока стойност в историята

Дългът на Турция удари втората си най-висока стойност в историята

Той бележи маргинален спад от март, но ръст от 24% на годишна основа