Резултатите от изборите във Великобритания са може би най-лошите, поне според инвеститорите. По-лоши дори и от варианта лейбъристите да спечелят мнозинство.

Причината затова е, че според анализатори и политолози сега над Острова е надвиснала несигурност. Заради това и паундът падна с 2% веднага след първите резултати.

Тезата, че това е най-лошият вариант, продължава да намира много защитници в Ситито, включително и Goldman Sachs, пише The Economist.

Другите обаче виждат лъч светлина в паритета. Подобно на американските избори за президент преди месеци, нещата и тук можеха да са по-зле. Минути след първия екзит пол трейдъри предвиждаха 10% спад на паунда. И от тази гледна точка 2% поевтиняване не изглежда толкова зле.

Аргументът на оптимистите е, че Тереза Мей и консерваторите сега са по-слаби и това ще ги накара да направят компромиси по време на преговорите за Brexit. И че опасността от "твърд Brexit" намалява.

Най-вероятен коалиционен партньор на консерваторите са Демократическата съюзна партия, които подкрепят излизане от Европейския съюз, но искат то да е "меко". И именно това може да е цената, която торите ще трябва да платят за подкрепата.

Паундът тръгна надолу

Паундът тръгна надолу

Валутата поевтиня след резултатите от изборите