Испанския ще бори високите цени на газа и електроенергията с нови мерки. Премиерът Педро Санчес обяви пакет от 3 милиарда евро субсидии, за да помогне на хората с високите сметки за електроенергия. 

Мерките включват повече помощи за електроенергия и отопление за домакинствата с ниски доходи, като отстъпка в сметките за електроенергия. По думите на Санчес мерките ще бъдат от полза за 40% от домакинствата.

Според премиера испанското правителство не може напълно да избегне икономическите последици от войната, "но можем да смекчим икономическото въздействие от войната доколкото сме способни", предава ABC news.

1,5 милиона испански домакинства с ниски доходи ще получат временна отстъпка от 40% от сметките си за електроенергия, а средната субсидия, налична за т.нар. "уязвими" домакинства, ще се удвои до 375 евро.

Наскоро Испания одобри данъци върху големи енергийни компании и банки и временно намали данъка върху продажбите на природен газ от 21% на 5%.

В бюджета си за 2023 г. лявоцентристкото коалиционно правителство планира да увеличи данъците за хората с високи доходи и да наложи временен данък върху богатството, като от всичко това се надява да дойдат 3,1 милиарда евро, които ще бъдат използвани за финансиране на инициативи в помощ на хората с по-ниски доходи.