Италианското правителство планира да увеличи доставките на газ от други страни, във връзка със санкциите срещу Русия заради ескалацията в Украйна, заяви премиерът на страната Марио Драги, цитиран от Прайм.

"Правителството работи за подготовка на всички необходими мерки за по-ефективно преодоляване на възможна енергийна криза. Надяваме се, че тези планове няма да са необходими, но не можем да допуснем да бъдем изненадани", каза Драги по време на специално информационно съобщение в Камарата на депутатите.

"Извънредните мерки предвиждат повече гъвкавост при потреблението на природен газ, вкл. временни спирания при промишления сектор и правила за потребление на газ в топлоенергийния сектор, където се прилагат мерки за намаляване на натоварването. Правителството също така работи за увеличаване на алтернативните доставки. Възнамеряваме да увеличим вноса на втечнен газ по други маршрути, например от САЩ", каза Драги.

В същото време, отбеляза министър-председателят, средство за борба с енергийната криза може да е и решение за отваряне на въглищни електроцентрали в Италия, които страната е затворила. Целта на това, по думите на Драги, е да се премахне възможният краткосрочен дефицит на енергоносители.

Ще сгрее ли американският газ Европа

Ще сгрее ли американският газ Европа

Сега цените в Азия отново са по-високи, отколкото в Европа