Никъде прогресът на Полша не е толкова очевиден, колкото в столицата Варшава. Разположена в сърцето на Европа, полската столица е способна да се конкурира с най-добрите градове на континента за привличане на инвеститори.

Гостоприемна за бизнеса, разполагаща с над 5 млн. кв. м офис площи, тя се утвърди като привлекателен център за инвестиции и живот. През последните години дори градският пейзаж се промени коренно - сивите панелни блокове постепенно бяха изместени от съвременни небостъргачи.

Полската компания за недвижими имоти Echo investment вижда Варшава като модерен град в процес на развитие. В момента фирмата превръща една стара пивоварна в модерен градски квартал, който включва както офиси, така и жилищни имоти.

"Вече не строим сгради, а създаваме дестинации; това се случва в целия полски сектор на недвижимите имоти, а ние трябва да сме конкурентни", посочва Миколай Мартинушка, управляващ директор във фирмата, който отговаря за инвестициите.

Когато става въпрос за инвестиции, Варшава разполага с всичко необходимо. "Основите са тук, макроикономиката е тук, финансовите фактори са тук. Няма друго място в Европа, където толкова много неща се случват едновременно", отбелязва той.

С поглед към небето

Снимка 325328

Източник: iStock

В момента се строят повече от 750 000 кв. м офис площи. Половината от тях са в небостъргачите. Въпреки много по-малкия брой големи лизингови договори, 2016 г. беше стабилна година за лизинговия пазар на Варшава.

Словашката стоителна компания HB Reavis избра мотото "небето е границата", когато започна да строи 310-метровия небостъргач Varso Tower. Когато бъде завършена през 2020 г., това ще бъде най-високата сграда в Европейския съюз.

"Строим, защото виждаме, че има търсене. Строим, защото има потенциал в града като такъв. Използваме местни и международни архитекти, за да имаме различен поглед върху проекта", казва Станислав Фрнка, изпълнителен директор на компанията за Полша.

Възходът на полската столица не остана незабелязан от водещите световни марки. Канадската компания за недвижими имоти Colliers International, работеща във Варшава от 1997 г., смята, че градът е станал по-привлекателен както за съществуващите фирми, така и за новодошлите.

"Съществуващите компании, които преди много години са решили да преместят дейността си тук, растат и се чувстват много комфортно и искат да наемат повече хора. Виждаме потенциал за привличане на нови инвеститори, нови компании, които никога не са били в Полша, всъщност след Brexit", обяснява управляващият партньор на Colliers в Полша Моника Райска-Волинска.

Успешен бизнес с качествени кадри

Снимка 325330

Източник: Europa.eu

Да имаш толкова голямо количество офис площи в града винаги е добра новина за пазара на труда. Срещането на подходящите таланти с подходящите компании е ключово, ако инвестиционните проекти искат да наберат по-голяма скорост.

Полският пазар на труда остава активен. През септември тази година безработицата е само 2.3%, според статистическата служба на Варшава. Качеството на местните кадри е много добро - 40% от жителите на града говорят английски, а почти 20% говорят поне 2 чужди езика.

Международната фирма за подбор на персонал Michael Page отваря офис в полската столица през 2005 г. Тя се фокусира върху сектора на банковите и финансовите услуги, ИТ, продажбите и маркетинга. Интервюира около 18 000 кандидати годишно.

"Тук ще откриете добра комбинация между достъпа до таланти, достъпа до офис площи и общите разходи. Талантите във Варшава са много големи и разнообразни", отчита управляващият директор на компанията в Полша Яник Куланж.

Полската столица е силно привлекателна за международни инвеститори. Най-голямата американска банка - JPMorgan Chase ще открие нови офиси в града и смята да наеме 3000 души.

Зелен град с дейни местни власти

Снимка 325329

Източник: iStock

Но градът не лежи на стари лаври. Местната власт работи активно за привличането на голям бизнес. Заместник-кметът Михал Олшевски отговаря за развиването на подобни инициативи.

Оценена като шестият най-сигурен град в Европа, полската столица е популярна със своя динамичен характер и бърза трансформация, което привлича чуждестранните компании.

"Това се дължи най-вече на качеството на живот и много добрата връзка между цената и достъпността на услугите", отбелязва Олшевски.

"Варшава може да предложи много повече от много други градове: достъп до зеленина; достъп до свободно време, което е много привлекателно, и разбира се качеството на тукашните работни места. Това е един от елементите, който е от решаващо значение за много инвеститори", обяснява зам.-кметът.

"След 10 години ще имаме същия характер, какъвто имаме сега. Характерът на град с баланс между природата, свободното време, доброто качество на икономиката и добрата достъпност от чужбина", сигурен е той.