Стотици хиляди нови работни места в Германия се запълват от работници от Източна Европа. Заетостта през юли в страната е била със 700 000 броя по-висока в сравнение с предходната година. Това показват официални данни на германското правителство, цитирани от Deutsche Welle.

"Всяко второ работно място, създадено в Германия, е заето от чужденец", посочват от Федералната агенция за заетостта.

На всички 700 000 заети през юли месец позиции 330 000 са били назначените германци, а 370 000 - назначените чуждестранни граждани, сочат данните.

Към момента около 1,5 милиона регистрирани работници са от Източна Европа, включително 422 000 поляци и 349 000 румънци. От друга страна само 614 000 са дошлите от Гърция, Италия, Португалия и Испания, показват изчисленията. Също така наетите бежанци са само 327 000 души.

Застаряващото население е един от големите проблеми на пазара на труда в Европа и Германия не е изключение в това отношение. Това може да обясни факта, че най-голямата икономика на Стария континент успява да привлече толкова много чужденци за работа.

"Без свободното движение, от което се възползват работниците в Европа, ние бихме били много по-затруднени в запълването на празните позиции", коментира пред Deutsche Welle германският министър на труда Хубертус Хейл.