България е по-добра в създаването и привличането на квалифицирани кадри от страни като Румъния, Унгария, Хърватия и Турция.

Това показва последното издание на Global Talent Competativeness Index (GTCI), който отразява политиките и практиките на отделните страни, свързани с развиването, привличането и задържането на работници, които допринасят за производителността и просперитета на икономиката.

В изданието за 2018 година България се нарежда на 47-о място от общо 119 включени в класацията, а сред европейските страни тя е на 27-о място. Според индекса непосредствено след нас е Хърватия. По-надолу се нареждат Унгария (52-о място), Румъния (64-то място), както и Турция (68-о място) и Сърбия (69-то място).

Снимка 338788

Няколко позиции преди страната ни са Гърция, Полша и Словакия. В Централна и Източна Европа най-добре се представя Чехия, която е 25-та в свет. Така тя изпреварва големи европейски икономики, като Италия, Португалия и Испания.

Според класацията за 2018 година повечето сред най-добрите страни за изграждането и привличането на специалисти са европейски. Първа в света е Швейцария, следвана от Сингапур и САЩ. В топ 10 влизат още Норвегия, Швеция, Финландия и Дания.

В какво България се представя добре и в какво изостава?

Държавите в списъка са класирани според редица индикатори, които формират индекса GTCI. Сред тях са ефективността на държавните политики, условията за правене на бизнес, отвореността на пазара на труда, толерантността, възможностите за образование и нивото на образование на населението, квалификацията на работната сила, условията на живот и други.

Според изследването Българя се справя добре по отношение на условията за правене на бизнес, както и що се отнася до равенството на заплащането между мъже и жени. Сред най-добрите фактори на страната ни са делът на хората със средно и висше образование, както и на професионалното образование.

В същото време сред най-големите минуси на страната ни са отношенията между бизнеса и властта, условията на конкуренция, намирането на квалифицирани кадри и задържането на специалисти.

София е по-напред от Белград и Букурещ, но изостава зад Истанбул, Краков и Загреб

В класацията освен отделните държави са подредени и градовете, които най-успешно изгрждат, привличат и задържат специалисти. В този списък присъства София, която е 63-та от общо 90 населени места.

Снимка 338790

Тя се представя по-добре от Белград, Букурещ, както и от Дубай и Куала Лампур. От друга страна непосредствено преди нея е Истанбул, както и Краков, Загреб и Рига.

На първо място в света е отново Швейцария с Цюрих, следван от Стокхолм, Осло и Копенхаген. Сред най-добрите 10 са още Хелзинки, Вашингтон и Дъблин.