При отпразнуването на 10-годишнината си от встъпване в длъжност германският канцлер Ангела Меркел се изправя пред две кризи. В икономическо отношение позитивният тласък от притока на бежанци в Европа се дължи до голяма степен на компенсирането на негативните последици от скандала с вредните емисии във Volkswagen.

Очакваният прием на около 800 000 лица, търсещи убежище в Германия, голяма част от които бяга от насилието в Сирия, ще добави 0,2 процентни пункта към годишния растеж догодина според средната оценка на 24 икономисти, анкетирани от Bloоmbеrg между 6 и 13 ноември.

Влиянието на скандала с VW ще бъде незначителен, намалявайки икономическия ръст през 2016 г. едва с 0,03 процентни пункта.

На база на прогнозата на Международния валутен фонд от октомври за номиналния германски брутен вътрешен продукт общото въздействие се изразява в приблизително 6 млрд. долара допълнителна икономическа активност през следващата година.

„Публичният сектор директно търси повече стоки и услуги, за да се справи с бежанския поток, а самите бежанци дават тласък на частното търсене, тъй като харчат пари в Германия. Бежанският наплив има последствия, сравними с една непланирана програма за стимулиране на икономиката в краткосрочен план”, заяви икономическият експерт Щефан Кипар от Bayerische Landesbank.

„Имайте предвид, че поправките са положителни за растежа на БВП и търсенето – вътрешно или външно, което се измества от Volkswagen, може да се пренасочи към други германски производители и по този начин да е неутрално за БВП на Германия”, заяви Тимо Клайн, икономист в IHS Economics.

Очаква се германската икономика да нарасне с 1,7% на годишна база през четвъртото тримесечие и по-малко от 2 на сто годишно през 2017 г.

Снимка 210396

Източник: Bloomberg