Един от последните знаци за възраждащата се надежда за застаряващото население на Германия е берлинчанката Нина Роса. Родена точно след Коледа, тя е част от изненадващ ръст на ражданията, който успокоява притесненията, породени от удара, който икономиката ще понесе заради демографския проблем.

Коефициентът на раждаемост в Германия - сред най-ниските в света в продължение на десетилетие - получи подкрепа от редица благоприятни политики. И вече е на най-високите си нива от 70-те години на миналия век насам, сочат данни на Световната банка.

В комбинация с притока на имигранти от други европейски страни, както и на бежанци от Близкия изток, увеличението на броя на хората в трудоспособна възраст в най-голямата европейска икономика помага за намаляване на риска от намаляваща конкурентноспособност, пише Bloomberg.

"Климатът в момента е подходящ за раждане - и тенденцията (за нисък коефициент на раждаемост - бел. ред.) очевидно се обръща", смята Мартин Буярд, директор във Федералния институт за изследвания на населението във Вийсбаден.

Няколко закона от 2004 г. насам, включително този от 2013 г., който дава правото деца дори на едногодишна възраст правото на достъп до дневни грижи, помогна на жените да не се разкъсват в дилемата дали да родят, или да продължат кариерата си. Преди това, много от тях трябваше да решават, казва още той.

Очаква се през следващото десетилетие населението на Германия да достигне пик. Раждаемостта се превърна в проблем на националната сигурност на най-голямата европейска икономика и тя похарчи 45 милиарда евро за програми за деца и младежи през 2016 година, като най-голямата част от средстваха отидоха за детски градини и ясли. Берлин отдели огромна сума и за майчинските плащания и помощи за деца, като така общите разходи достигат 90 милиарда евро.

Демографският проблем е едно от най-големите предизвикателства пред Германия за следващите 10-20 години, смята Оливър Ракау, главен икономист в Oxford Economics във Франфурт. Малкият бейби бум определено е нещо позитивно, но Германия все пак остава икономика, която застарява бързо, допълва той.

През 2016 г. са починали с 119 000 души повече, отколкото са новородените бебета. Но благодарение на имиграцията населението се увеличи с 346 000 до общо 82,5 милиона.

Политиките на Берлин в подкрепа на семействата все пак превръщат държавата в успешна история. Множество от развитите икономики отчитат спад на коефициента на раждаемостта през последните години, включително и САЩ, където той е най-нисък от 80-те години на миналия век.

За да се справи с проблема, Китай пък ще премахне дългогодишното си ограничение за броя на децата в едно семейство съвсем скоро.

Любопитното е, че успехът на политиките в Германия изненада дори властите и в момента се заражда проблем с недостатъчно места в детските градини и яслите в търсени локации.

Китай премахва една от най-големите пречки пред растежа си

Втората икономика премахва една от най-големите пречки пред растежа си

Населението на Поднебесната империя застарява прогресивно, натежавайки над икономиката