Китай се готви да премахне всички ограничения за броя на децата, които едно семейство може да има, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници. Въведената преди около 4 десетилетия мярка доведе до безброй нарушения на човешките права и предизвика недостиг на работници във втората най-голяма икономика в света.

Правителството е провело проучване и обмисля да премахне ограничението за цялата страна. Властта иска да намали темпа, с който населението на Китай застарява, както и да премахне източник на международна критика.

Решението може да бъде взето още към четвъртото тримесечие на годината.

Промяната е важна и за редица компании. Акиите на Danone, която удвои дела си на пазара за бебешки храни в Китай през последните пет години, подкосчиха в днешната търговия.

Най-голямата спирачка пред ръста на втората икономика? Бебетата

Най-голямата спирачка пред ръста на втората икономика? Бебетата

Страната, която забрани раждането на повече от едно дете, сега трябва да се промени изцяло, но това е трудна задача

Премахването на тежкото ограничение ще затвори страницата на един от най-големите социални експертименти в човешката история. То накара няколко поколение родители да плащат огромни глоби, да извършват нежелани аборти или да отлеждат деца в сенките.

През 2015 г. Пекин леко отслаби мярката, като позволи отглеждането на две деца. През миналата година ражданията намаляха с 3.5% до 17.2 милиона.

Застаряващото население в Китай натежа над усилията на президента Си Дзинпин да развие икономиката и повишава разходите за пенсии и здравеопазване.

Властта изчислява, че около 1/4 от населението в страната ще бъде над 60 до 2030 г. През 2010 г. този дял бе 13%.