Демографска бомба със закъснител тиктака в Китай. След десетилетие в Поднебесната империя ще има повече хора на възраст над 60 години отколкото е цялото население на САЩ. Китайците в работоспособна възраст намаляват, а не се раждат достатъчно бебета, пише The Wall Street Journal.

И въпреки това когато Ли Юанюан, професор, очаквала третото си дете миналата година, работодателят ѝ заявил, че или трябва да прекрати бременността, или да напусне. Тя отказала, но стресът я държал будна нощем. "Как мога да не се притеснявам", пита тя? "В крайна сметка може да се окаже, че трябва да гледаме три деца без приходи".

В страната с една от най-ниските раждаемости в света, двойките все още биват обезкуражавани, ако решат да имат повече от едно бебе - деца, които могат да съживят бързо остаряващата нация.

Някои експерти твърдяха през годините, че по-бавният растеж на населението може да намали натиска върху Китай за създаването на нови работни места в ера, в която технологиите увеличават рязко продуктивността. Други обаче спорят, че проблемът със застаряващото население ще увреди дългосрочния икономически растеж и ще създаде уязвимост на страната, която има глобални амбиции за контрол над ресурси, технологии и индустрии.

Първо омекване

Китайските политици намалиха ограниченията върху ражданията, но казват, че не желаят да правят резки промени в отдавнашната политика. Но някои специалисти казват, че Пекин се движи твърде бавно и няма да успее да обърне тенденцията.

През 2016 година Китай премахна ограничението двойките да могат да имат само по едно дете, а разрешеният брой вече е две. Законите обаче предвиждат наказания за три или повече бебета - еквивалента на 12 000 долара глоба.

Но Поднебесната империя не може да си позволи такова извиване на ръцете, предупреждават и депутати, и изследователи, и родители. Те се надяваха, че 2018 ще бъде година, в която всички ограничения ще бъдат премахнати.

А Пекин не може да се откаже и продължава да се меси в семействата и техните решения -- нещо, което някои експерти казват, че се базира на догадки и че е станало излишно още преди четири десетилетия.

Втората световна война все още преследва Путин и икономиката на Русия

Втората световна война все още преследва Путин и икономиката на Русия

Демографската криза, причинена от конфликта, ще изтрива по 1% от ръста на БВП през следващите години

Срещу реалността

Решението на Китай да запази ограниченията се изправя срещу изключително ясна демографска тенденция: хората в работоспособна възраст намаляват, а населението застарява. До 2050 година ще има 1,3 работещи за всеки пенсионер -- в сравнение днес 2,8 китайци издържат един пенсионер.

Сега, каквото и да направи правителството, вече е твърде късно, за да бъде обърната цялостната тенденция, тъй като ограниченията вече са се насадили дълбоко в китайското общество.

Застаряващото население вреди на развитието на икономиките, тъй като намаляващият пазар на труда води до повишение на заплатите, а все по-големия брой на хората в пенсионна възраст увеличава правителствените разходи за пенсии и здравеопазване. В най-лошият случай може да се окаже, че Пекин няма да може да се грижи за стотици милиони пенсионери.

Заради застаряващото население Moody's намали рейтинга на Китай през май 2017 година. Очаква се грижата за възрастните да "изяде" от спестяванията на домакинствата, както и от държавната хазна -- намалявайки възможността правителството да изплати вече огромните си дългове. Агенцията предвижда, че ръстът на китайската икономика ще се забави до 5% през следващите пет години от 6,9 процента през 2017 година.

Китай ще доминира над САЩ! Но дали?

Китай ще доминира над САЩ! Но дали?

Нова технология може да се пребори с основното предимство на Поднебесната империя

Общ проблем

Държавите, които се изправят пред подобен проблем, се опитват да намалят въздействието чрез повишаването на възрастта за пенсиониране или разчитат на имиграцията. Сингапур, която има доста либерална политика относно имигрантите и предлага "бонус бебе" от до 7 500 долара кеш, както и грантове за здравеопазване и образование, отчита растящо население въпреки ниската раждаемост. Япония пък върна здравите пенсионери отново на работа.

Въпреки че Китай е държавата с една от най-ниските възрасти за пенсиониране - средно 55 години, Пекин твърде бавно въвежда плана за увеличаването ѝ.

Предишната промяна на политиките не успя да промени тенденцията. През 2016 година - първата, в която двойките вече можеха да гледат и второ дете - броят на новородените се повиши с едва 1,3 милиона, наполовина спрямо очакванията на правителството. Общият им брой бе 17,86 милиона, а през 2017 година те намаляха до 17,23 милиона - далеч под надеждите на властта за 20 милиона. Поколението, което израсна без братя и сестри, нагласите към политиката "едно дете" са дълбоко вкоренени.

Странната причина, заради която раждаемостта в Япония намалява

Странната причина, заради която раждаемостта в Япония намалява

Страната на изгряващото слънце има сериозен проблем

Дори и без тежкото ограничение, икономическото развитие на Китай щеше да намали раждаемостта, смята Мартин Уайт от "Харвард". Тенденцията е еднаква навсякъде по света: когато доходите се повишават, размерът на семействата намалява. Ако Пекин премахне всички ограничения днес, "Китай ще научи това, което научиха и други страни преди това - много по-трудно е да накараш хората да имат повече бебета, отколкото обратното", допълва той.

За лидерите на Китай математиката никога не е била проста. В първите дни на комунистическото управление Мао Дзъдун бе казал: "Колкото повече хора, толкова по-силни сме". Но комунистическата партия, която не успяваше да изгради силна икономика, реши да намали населението и през 1980 година се стигна до ограничението за само едно бебе.

Президентът Си Дзинпин даде сигнал, че демографската дилема го занимава. През 2015 година той заяви, че Китай има нужда от повече бебета. "Мисля, че неговите възгледи по темата са ясни: той вижда броя на населението по-скоро като ресурс, отколкото като тежест", смята Хуанг Уенженг, изследовател в Center for China and Globalization, базиран в Пекин тинк-танк.

Някои изследователи смятат, че раждаемостта - броят на децата, които една жена има, е изкуствено завишен от Пекин. Според властта тя е на нива около 1,5, но според някои цифрата е по-скоро 1,05.

В Китай, както и навсякъде по света, решението за повече от едно дете се взима най-трудно в големите градове, отчасти заради по-високите разходи за отглеждане. Така в Шанхай една трета от жителите са на възраст над 60 години. 

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Старият континент тръгва по пътя на Страната на изгряващото слънце. И има какво да вземе от нейния опит, за да си осигури растеж